A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban látható kiállítás fiatal képzőművészek által magyar ajándéktárgyakra szánt motívumokat sorakoztat fel, két témakörben: karikást pattogtató betyárok és piros nyelvüket lógató pulik néznek vissza a látogatóra, kreatív és változatos világokba engedve betekintést.

A nyár elején adták át annak a pályázatnak a díjait, amely a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel közösen a Memories of Hungary cégcsoport és a Hungarian Souvenirs Kft. hirdetett meg az egyetem hallgatói számára tavalyi sikeres együttműködésük után. 2020-ban Budapest fiatal szemmel témában születtek művészi ajándéktárgytervek külföldi célcsoportok számára.

Az idei pályázaton a titokzatos-romantikus betyárvilág, illetve a „magyar ember legjobb barátja”, a puli vizuális megjelenítésére vártak a kiírók a fiatal művészektől kreatív grafikai terveket.

A cél az volt, hogy ezen grafikák legjobbjai olyan minőségi, magyar ajándéktárgyakon köszönjenek vissza, amelyek így vonzóak, érdekesek lehetnek a hazánkba látogató külföldi turisták számára, ellenpontozva a piacon található közhelyes, megkopott, igénytelen, „magyaros szuvenírek” tömegét.
Dezső Árpád munkája

A pályázatra 54 hallgatótól beérkezett több mint 70 magas színvonalú kollekcióból közel 900 oldalnyi terjedelmű anyag került a szakmai bírálók elé.

Az egyetem oktatóiból és a Memories-csoport termékfejlesztési szakembereiből álló zsűri tavasszal összesen húsz pályamunkát részesített elismerésben – ezeket ismerheti most meg a nagyközönség.

A Magyar Képzőművészeti Egyetemen az együttműködést az MKE Innovációs és Tudásközpont támogatta, melyet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kiírt Egyetemi innovációs ökoszisztéma pályázat keretében hozott létre az intézmény. A központ elsődleges feladata a képzőművészeti és az üzleti szféra összekapcsolásában rejlő lehetőségek kibontakoztatása, melynek köszönhetően a mostanihoz hasonló, további együttműködések várhatók, és a tehetséggondozás is új szintre lép.

Gombos Ágnes alkotása

A Memories-csoport, Magyarország egyik vezető ajándéktárgy-forgalmazója bolthálózatában magas minőségű magyar ajándéktárgyakat kínál a Budapestre látogatóknak. Több mint 10 000 cikkből álló szortimentjének jó része saját terméktervező műhelyeiből kerül ki. A pályázat során született hallgatói tervek legjobbjai ennek a folyamatnak a részeként valósulnak meg külföldi turistáknak szánt igényes ajándéktárgyak formájában.

A nyitóképen Derczbacz Dóra munkája. Fotók: Gabelics Antal