Biennále - külhoni magyarok kulturális fesztiválja Budapesten

Egyéb

(MTI) - A Lánchíd lábánál lévő nagyszínpadi fellépés előtt már délelőtt megkezdődött a kirakodóvásár, megnyílt a kézművesek háza, illetve a szabadtéri vendéglátóhelyek a forgalom elől lezárt alsó rakparton.
    A háromnapos zenei fesztivált Domokos László és Bocskor Bíborka Magyarországon élő erdélyi színész-műsorvezető nyitották meg.
    Bocskor Bíborka elmondta, hogy a Hungarofest Kht., az Oktatási és Kulturális Minisztérium felügyelete alatt működő Égtájak Iroda, valamint a Miniszterelnöki Hivatal és a Főpolgármesteri Hivatal szervezésében, illetve védnöksége mellett létrejött rendezvény szakítani kíván azzal a sztereotípiával, hogy a határon túli magyar zenét csak a népzenei jegyek jellemzik, ezért a kortárs, modern zenére összpontosít a fesztivál, a progresszív rockon, dzsesszen, a popon keresztül az elektronikus zenéig.
    A Lánchídnál lévő nagyszínpadon, illetve az Erzsébet híd mellett elhelyezett kisszínpadon délután öt órától közel éjfélig tartanak a koncertek, a fellépő zenekarok, együttesek mellett 13 lemezlovas érkezett Budapestre.
    Domokos László hozzáfűzte, hogy a határon túl is ismert művészek, mint Bocskor Bíborka, vagy a szlovákiai Ghymes mellett meghívást kaptak olyan zenekarok, együttesek is, akiket eddig csak hazája közönsége ismert.
A rendezvénysorozatot megnyitó Knock Out-ot úgy jellemezték, hogy az eddig négy albumot megjelentető együttes már többször lépett fel a budapesti Szigeten, vagy más magyarországi zenei és motoros fesztiválokon.  
    Augusztus 20-án este a csíkszeredai kamarazenekar ad koncertet a Várszínházban, amely után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mond beszédet.  
    Az érdeklődő budapestiek, illetve külföldi turisták díjmentesen tekinthetik meg a romániai, szlovákiai, szerbiai, ukrajnai és magyarországi előadókat, vagy hallgathatják zenéjüket a szabadtéri vendéglátóhelyeken.
    A második ilyen jellegű külhoni magyar fesztiválra legközelebb szeptember végén kerül sor, amikor összművészeti fesztivált tartanak Budapesten.