Az erdélyi festőművész, restaurátor alkotásait mutatja be az a kiállítás, amely november 6-án nyílik a Forrás Galériában.

Biró Gábor festészetében elemi színeket használ: fény és árnyék, meleg és hideg, világos és sötét váltakozásával hozza létre eleven ábrázolásmódját. Festészetét eklektikus avantgárdként lehet jellemezni. Pályája kezdetén hatással volt rá a MAMŰ (Marosvásárhelyi Műhely társaság) sajátos modernizmusa.

Alkotásai expresszív, természetközeli munkák, szürreális kompozíciók, derűs színvilágával, absztrakt formáival pedig a síkok és terek között teremt kapcsolatot. Képein megjelenő emblémák és jelképek a múltat, az időtlenséget idézik.

Biró Gábor 1955-ben született Székelyudvarhelyen. A kolozsvári Ioan Andreescu Képzőművészeti Intézet festészet szakán végzett, majd rajztanáraként dolgozott Uzonban. Ezt követően a székelyudvarhelyi Művelődési Ház festő szakkörének vezetője volt, egy éven át a Székelység című folyóirat grafikai szerkesztőjeként tevékenykedett, 1999-től a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum munkatársa.

Biró Gábor több kiállításon is bemutatkozott többek között Erdélyben, Budapesten és Magyarország több nagyvárosában. 2011-ben, alkotói munkája elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét.

A kiemelt fotót Szabó Károly készítette.