fbpx

Bonyolult világunkról mesél új lemezén a Felső Tízezer

Március 31-én jelent meg A bonyolult világ címmel a Felső Tízezer harmadik nagylemeze, ami erőteljes továbblépés a zenekar korábbi albumaihoz képest.

Ha a Normális élet (2015) volt a coming-of-age, a Majd lesz valahogy (2018) pedig az ezt követő kaotikus időszak, akkor A bonyolult világ a felnőtt lemez – így alkot trilógiát a Felső Tízezer három albuma. A sodró gitárzenéjéről, nagyívű refrénjeiről és szeretetteljesen cinikus szövegeiről ismert zenekar új lemeze március végén jelenik meg az ismert streamfelületeken és a Bandcampen.

A keretes szerkezetbe foglalt lemez (az első dal a 10 évvel ezelőtti lírai énhez beszél, az utolsó szám pedig egy levél 2030-ból) zeneileg is színesebb, mint a zajos gitárok irányába elmozdult második album, a szellősebb hangszerelés pedig letisztultabb hangzást is kapott. Az album producere a Gustave Tigerből ismert Dorozsmai Gergő volt, a felvételek pedig a Tom-Tom Stúdióban készültek idén év elején – jóval professzionálisabb körülmények között, mint az úton-útfélen rögzített korábbi lemezek.

„A Majd lesz valahogy olyan sokáig készült, hogy már a megjelenése környékén volt egy vázlatom és néhány demóm a harmadik nagylemezhez, de úgy éreztem, hogy a szövegek túlságosan hasonlítanak a korábbiakhoz, illetve szerettem volna az előtérbe tolt párkapcsolati tematikától is elszakadni kicsit, ezért hagytam egy kicsit érni bennem a dolgokat. A következő pár hónap pedig annyira sűrűre és kimerítőre sikeredett az életem minden területén, hogy hamarosan elkezdtek záporozni az új szövegek” – mesélte Sallai László az új lemezről. A dalok ennek megfelelően nagyrészt 2019-ben íródtak.

Az április végi A38-lemezbemutató új dátuma augusztus 20-a, a zenekar lemezbemutató tavaszi turnéja pedig őszre tolódik.

A rovat további cikkei