Az esemény abból a szempontból is különleges lehetőség, mert olyan ? esetenként több száz éves ? dokumentumokat és térképeket tekinthetnek meg eredeti formában az érdeklődők, amelyre nem minden nap nyílik lehetőség. A borvidékek kialakulásának történetiségébe, eseményeibe történész-levéltáros kollégáink vezetik be a közönséget, a régiók sajátosságairól, éghajlatáról, egyediségéről pedig szakavatott sommelier tart előadást, borkóstolóval egybekötve.
A nagy sikerű Pécs-Villány Borhistória est után 2016. február 19-én a Tokaj-Hegyaljai borvidékre kalauzolják vendégeiket.
Borhistóriák 2.
A Tokaj-Hegyalja borvidék története és borai
Mégsem akkora katasztrófa Mohács? A tokaji bor ?felvirágzása?
Talján telepesek Hegyalján - az aszúkészítés meghonosodása
?KGST-piac? a 18. században
A hanyatlás okairól
Mária Terézia ?sötét árnyéka? a hazai bortermelésre
Széchenyi korholása avagy miért nem világmárka a tokaji?
Tokaj és a modern kor kihívásai
A filoxéra pusztítása. A gazdák életkörülményeinek romlása
Kísérletek a két világháború közötti export megerősítésére
Tokaj szovjet megszállása
Mikor jön el újra az aranykor?
Tokaj-Hegyalja sokszínűségének bemutatása
Előadók: Török Ádám, levéltáros
Magyar Nemzeti Levéltár
A bemutatót és a kóstolót tartja: Ógl Mária, sommelier
Helyszín: Magyar Nemzeti Levéltár
Időpont: 2016. február 19. 18 óra