fbpx

Bosch, Matisse és El Greco a Szépművészeti idei kiállítási programjában

A Szépművészeti Múzeum valaha volt legerősebb kiállítási programja az idei: a Szépművészetiben többek között Bosch-, Matisse- és El Greco-kiállítás, a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) Vaszary- és art deco-tárlat várja a látogatókat, és 2022-ben teljeskörűen befejeződik a Szépművészeti épületének felújítása is – mondta el az intézmény csütörtöki sajtótájékoztatóján a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója.

Baán László hangsúlyozta: az április 8-án nyíló Bosch-kiállítás mintegy 90 műalkotást vonultat fel, köztük 11 saját kezű Bosch-festményt, ami a németalföldi mester teljes festői életművének közel felét teszi ki.

Ez a tárlat évtizedes távlatban is a világ legjelentősebb Bosch-kiállításai közé sorolható,

amelyben Hieronymus Bosch festményei és rajzai mellett az életmű előzményeihez kapcsolódó alkotások, továbbá műhelyének és követőinek legjellegzetesebb remekművei is láthatók lesznek – emelte ki.

A Menny és pokol között című tárlatra csütörtöktől indul az online jegyértékesítés. Júliusban nyílik a Szépművészetiben Henri Matisse első reprezentatív kiállítása Magyarországon. A párizsi Pompidou Központból érkező kulcsművekből álló válogatást más európai közgyűjteményekből érkező darabok egészítik ki; a több mint 100 művet felvonultató kiállítás nyolc szekcióban mutatja be Matisse életművét.

Bosch: Utolsó ítélet. Forrás: Szépművészeti Múzeum
El Grecónak is a Szépművészeti szentel először nagyszabású tárlatot hazánkban

– emlékeztetett a főigazgató, hozzátéve: ezzel régi adósságot is törleszt az intézmény, amely Spanyolországon kívül Európában a legtöbb El Greco-művet őrzi. Az októberben nyíló tárlatra olyan főművek érkeznek szerte a világból, mint például a görög–spanyol mester egyetlen mitológiai témájú festménye, a Laokoón.

A Magyar Nemzeti Galéria programjára kitérve Baán László kiemelte az áprilistól látható, Art deco Budapest – Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) című kiállítást, amelynek középpontjában a magyar art deco vizuális kultúra, a plakátművészet és társműfajai állnak.

Szeptembertől Vaszary János életművét mutatja be Az ismeretlen ismerős című kiállítás. A cím egy meglepő felfedezésre utal, néhány éve ugyanis az MNG raktárában 40 mindeddig lappangó, a szakma számára is ismeretlen Vaszary-olajfestmény került elő. Ezek legszebbjei is szerepelnek az összesen 70 Vaszary-művet felvonultató tárlaton.

Baán László elmondása szerint a múzeum külföldi jelenlétét a világjárvány miatt szüneteltetni kellett, de 2022 végén Berlin egyik legfontosabb kiállítóhelyén mutatkozhat be a gyűjtemény: a Berlinische Galerie Ungarische Moderne 1910–1933 címmel rendez tárlatot.

A főigazgató a társintézmények programjára kitérve felhívta a figyelmet az óbudai Vasarely Múzeumban A tárgyak más(od)ik élete címmel januárban nyílt kiállításra, amely nemrég adományként kapott műveket: Victor Vasarely és fia, Jean-Pierre Vasarely (Yvaral) képeit tárja a közönség elé.

Matisse: Interior in Yellow. Forrás: Szépművészeti Múzeum
Először rendez Magyarországon átfogó, a mongol művészetet és műveltséget bemutató kiállítást a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum,

ahol márciustól látható a valamennyi magyar közgyűjtemény mongol anyagát feltérképező, Jurták és kolostorok című tárlat.

Ebben az évben teljeskörűen befejeződik a Szépművészeti Múzeum épületének felújítása, elkészül a múzeum Barokk szárnya, így megnyílhat a Régi Képtár 1800-ig terjedő időszakot bemutató állandó kiállítása is.

Baán László a Liget Budapest projekt miniszteri biztosaként emlékeztetett a másfél hete megnyílt Magyar Zene Háza szakmai és közönségsikerére, kiemelve, hogy a zenei beavató intézmény állandó kiállítása az eddigi hazai és nemzetközi vélemények szerint is a világ legjobbja, valamint hogy a ház programjaira már több mint 10 ezer jegy elkelt.

Rövidesen megnyílik a Néprajzi Múzeum új otthona is az 56-osok terén, ezzel az intézmény a 150 éves története során először költözik olyan épületbe, amelyet a gyűjtemény igényei szerint terveztek meg – emlékeztetett.

Nyitókép: El Greco: Laokoón. Forrás: Szépművészeti Múzeum

A rovat további cikkei