A múlt sötét oldala: az alvilág, a boszorkányság, az erotika és a háború lesz a 6. Régészet napja központi témája; a rendezvénysorozat országszerte előadásokkal, tárlatvezetésekkel, raktár- és lelőhely-látogatásokkal, interaktív foglalkozásokkal és digitális kalandjátékokkal várja az érdeklődőket pénteken és szombaton.

A központi esemény a budai Várnegyedben pénteken először megtekinthető Az első bástya - Pop-up kiállítás egy erődítmény rejtett kincseiről két helyszínen című régészeti kiállítás.

A Nemzeti Múzeumban a hat éven felüliek a honfoglaló magyarok művészetének motívumkincseivel ismerkedhetnek, elkészíthetik saját ékszerüket, rekonstruálva az akkori fémművesség elemeit. A nagyobbak azt is kipróbálhatják, hogy milyen lehet egy ásatáson dolgozni: felfedezhetik a múlt föld alatt rejtőző kincseit és az egykor élt emberek hétköznapjainak hagyatékát. A Sorsok útvesztője régészeti szerepjátékot kínál, a Kicsi vagyok én, majd megnövök én interaktív bemutató pedig elérhető közelségbe hozza a régmúlt embereit, egyúttal megvilágítja, hogy az emberi maradványokból, régészeti leletekből hogyan rekonstruálható az egykor élt népességek környezete, egészségi állapota, kulturális szokásaik. Lesz még kalandozás a középkorban, állatépítős program, valamint egy régészeti kirakós játék is.


regeszet23_600x399.png
Forrás: pestpilis.hu

Május 25-én A régészet sötét oldala című előadáson az ásatások nehézségeiról, korabeli sírrablásokról, a régészettel kapcsolatos illegális tevékenységekról hallhatunk, a Hogyan kerül a lelet a múzeumba? című programon a régészek mindennapjaiba pillanthatunk bele, A griff szárnya, azaz fantasztikus lények a szkíta művészetben a sztyeppei népek állatábrázolásaival ismerkedhetünk a Nemzeti Múzeumban.

Az ELTE Múzeum körúti campusán egy bronzkori halotti máglya rekonstrukciójával, a letűnt civilizációk túlvilággal kapcsolatos hiedelmeivel, rejtélyes kora középkori tömegsírokkal és az őskőkori barlangok titokzatos világával is megismerkedhetnek az érdeklődők. Az előadások mellett népszerű gyerekprogramokkal: kerámia- és állat(csont)simogatóval, régészeti homokozóval és drónbemutatóval is várják a családokat.


regeszet_napja_2017_600x400.png
Forrás: Magyarmúzeumok.hu

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban iskolásoknak és felnőtteknek egyaránt szóló előadásban mutatják be a háborúk és az erőszak régészeti nyomait, de a Fürjesi úton zajló ásatásra is el lehet majd látogatni.

A pécsi Janus Pannonius Múzeum látogatói a Kertváros területén feltárt avar kori temető különleges és titokzatos "varázslósírjairól" tudhatnak meg hátborzongató részleteket, míg a dunaújvárosi Intercisa Múzeumban többek között az emberi csontvázzal és a római kori mágiával lehet barátságot kötni.


regeszet_napja_2_600x314.png
Forrás: mnm.hu
Szolnokon, a Damjanich János Múzeum bronzkincsekkel foglalkozó kiállításán három rejtélyes témában lesz tárlatvezetés, és meg lehet majd ismerkedni a fegyverek és ékszerek elrejtésének titkaival is. Egy kerekasztal-beszélgetésen a fémkereső műszer használatának törvényi szabályozásairól, illetve arról is hallhatunk, hogy miként lehet a régészekkel együttműködve hódolni ennek a hobbinak. A múzeum díszudvara egész napra bronzöntő-műhellyé alakul, a látogatók pedig a múzeum kiállításaiban elrejtett kakukktojások gyűjtésére is vállalkozhatnak.

regeszet4_600x337.png
Forrás: Közösségimúzeumok.hu

A miskolci Herman Ottó Múzeum interaktív Egyéjszakás kalandra várja a közönséget, amely régészek segítségével ismerkedhet meg a múlt sötét titkaival, pajzán történeteivel, véres mindennapjaival. A múzeum gyűjteményének legpikánsabb leleteit "régészeti peep show" során leshetik meg az érdeklődők, de bepillantást nyerhetnek egy tömegsír feltárásának nyers valóságába is.

A résztvevő intézmények listája és a részletes programkínálat itt olvasható.