Áprilisig látható a Budapest 150. születésnapja alkalmából nyílt fotókiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. A Budapest. Az első aranykor című tárlat a századfordulós főváros hangulatát idézi meg.

Budapest. Az első aranykor
Közvágóhíd, 1903, Deutsche Fotothek

A több mint száz mű a Fortepan digitális fotóarchívummal együttműködésben mutatja be a virágzó fővárost. A Fortepan csapata a drezdai Deutsche Fotothek gyűjteményében a német Brück & Sohn képeslapkészítő cég budapesti városfotóinak Magyarországon eddig ismeretlen negatívjaira bukkant. A kiállítás ebből a fényképanyagból mutat be egy izgalmas válogatást: először láthatja a közönség az 1903 és 1912 között készült budapesti városfényképeket, amelyek a rohamos léptekben fejlődő századfordulós Budapest legvonzóbb helyszíneit ábrázolják. Érdekes felfedezni az ismerős épületeket másfél évszázaddal fiatalabb állapotukban, illetve összevetni, mi épült a háború alatt lerombolt épületek helyébe.

budapest 150.jpg
Budai váralagút, 1903, Deutsche Fotothek

A képeslapfotókat Schoch Frigyes, a jómódú budapesti építési vállalkozó és lelkes hobbifotós felvételei egészítik ki, aki egyedi térhatású fényképeken örökítette meg a fiatal metropoliszt. A hobbifotós sztereoképein privát nézőpontból bontakozik ki a világvárossá érő Budapest. Schoch Frigyes 1900 körül vásárolt egy sztereokamerát, amellyel Erdélytől Budapesten és Ausztria havas hegycsúcsain át az Adriáig sok különleges életképet, panorámafelvételt és képsorozatot készített. A magyar fotótörténet legnagyobb, 670 darabos, az Osztrák–Magyar Monarchia utolsó, 3D-ben rögzített pillanatait megőrző Schoch-hagyatékot a leszármazottak a Fortepanon keresztül a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának adományozták.

 

A kiállításhoz kisfilmek is készültek, amelyeket itt lehet megtekinteni.