Budapest olvas – ezzel a felhívással várták a könyvszerető közönséget a Vörösmarty térre, ahol idén először rendeztek együtt olvasós flashmobot, azaz villámcsődületet. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a budapesti Városháza szervezésében megvalósuló eseményen csak annyi volt a belépési kritérium, hogy mindenki vegyen magához egy kötetet, amiből aztán tíz percen keresztül félhangosan olvas. Ez viszonylag sokaknak sikerült, a kisiskolásoktól a szépkorúakig láttunk olvasókat, akik egészen változatos műfajú műveket hoztak.

A színpadon Polyák Lilla színésznő az aktuális kedvencét, A kőszívű ember fiait olvasta. A némileg szokatlan választásra volt is magyarázata, hiszen a héten mutatják be Jókai regényének megzenésített változatát a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Kőszívű – a Baradlay legenda címmel.

Likó Marcell, a Vad Fruttik frontembere Venyegyikt Vasziljevics Jerofejev Moszkva–Petuski groteszk kisregényét hozta magával, és olvasott fel belőle egy részletet a denaturált szesz legjobb felhasználási módjáról: a benyakalásáról. Az önéletrajzi ihletésű mű egy lerészegedésbe forduló vasúti utazás leírása, miközben társadalmi szatíraként is értelmezhető.

Bár a közönség soraiból az egyik olvasó, Misi sokáig úgy gondolta, hogy Géczi János Bunkerrajzoló – Likó Marcell-élettörténet-rekonstrukció című kötetét hozza magával, végül kedvencéhez hasonlóan ő is a Moszkva–Petuski mellett tette le a voksát.  

A mellette ülő Kriszti druszájától, Tóth Krisztinától választott, akinek már számos könyvét olvasta, rajong a kortárs írónő műveiért. A flashmobon a Pillanatragasztó novelláiban mélyedt el.

Márta, aki szintén nagy olvasó, egy könyvtári szerzeményt, Larry McMurty Becéző szavak könyvét forgatta.

Jókai a közönség soraiban is felbukkant: az érettségire készülő Kende egy vaskos kötelező olvasmányt, Az arany embert recitálta.

Jó volt látni, hogy a legfiatalabb korosztályban is vannak még könyvolvasók. Például a kalózfanatikus kilencéves Samu, aki a Drake kapitány, a királynő kalózát hozta magával.

Bár sokan temetik a lírát, azért még bőven vannak rajongói. Tomi Parti Nagy Lajos egyik ikonikus verseskötetét, a Rókatárgy alkonyatkort mindig magánál hordja, a közös olvasáson is ebből szavalt fennhangon.

A Makranczi Zalán színész által moderált eseményen a mintegy kétszáz lelkes résztvevő bizonyította, hogy az olvasás még mindig menő és van jövője. Egyelőre.

Fotók: Hartyányi Norbert/Kultúra.hu