Hétfőn, a Hadtörténeti Levéltár és a Hadtörténeti Múzeum megalakulásának 101 éves évfordulóján nyitják meg az 1848–49-es ereklyék a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum gyűjteményéből című kiállítást.

A sepsiszentgyörgyi múzeum gyűjteményében mintegy nyolcvan 1848-as ereklye szerepel, ezek egy részét szintén kiállítják a Hadtörténeti Múzeumban, így látható lesz többek között a Gábor Áron által készített kerek asztalka, Kiss Ernő tábornok nyerge, Deák Ferenc pipája, Kossuth Lajos cigarettaszipkája, a Damjanich tábornagy akasztófájából készült kereszt, Bem József sétabotja vagy Zathureczky István által a kuffsteini börtönben készített kosárka.

A szabadságharc ereklyéi kiállítás Sepsiszentgyörgyön
Fotó: Toró Attila

Gábor Áron és az ágyú mítosza ma is élő, a budapesti múzeum pedig kihasználja a téma adta lehetőséget, rengeteg múzeumpedagógiai foglalkozást szerveznek köréje. A kiállítás fél évig lesz látogatható Budapesten, de már több magyarországi múzeum bejelentette igényét rá, így a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a nyíregyházi Jósa András Múzeum is.

Az ágyú 1906-ban egy kézdivásárhelyi csatornaásáskor került elő, 1923-ban került a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumba, majd 1971-ben Bukarestbe vitték, ahol az akkor létrehozott Román Nemzeti Történeti Múzeumban helyezték el. Végül 2010-ben került vissza a sepsiszentgyörgyi múzeumba, akkor még csak kölcsönbe, majd 2014-ben 61 római aranydénárért, 12 darab, az erősdi kultúrához tartozó tárgyért, és az ágyúcső másáért a tulajdonjogot is megkapta a múzeum.

Forrás: szekelyhon.ro. Nyitókép forrása: dka.oszk.hu