fbpx

Budapesten a világ könyvtárosai

Az Országgyűlési Könyvtár 150 éves történetét és jelenét mutatják be a szakemberek a nyolcadik Magyar Könyvtárosok Világtalálkozóján.

_D0A8405_Copy
Bellavics István, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési igazgatója

Egy könyvtárban a szellemet a szerzők, a lelket pedig a könyvtárosok adják. Az Országgyűlési Könyvtárba munkatársként bekerülni rang és dicsőség, ott dolgozni pedig komoly szellemi és emberi kihívás ? hangsúlyozta Bellavics István, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési igazgatója köszöntő beszédében.

Hiller István, az Országgyűlés alelnöke felidézte, hogy az intézmény a Magyar Nemzeti Múzeum egy szobájából nőtt ki, majd több állomáson és több épületen keresztül a Steindl Imre tervezte Parlamentbe került, és 1902 óta itt található. Az Országgyűlési Könyvtár gyűjtőkörét és gyűjteményét, valamint nemzetközi kapcsolatait tekintve is az ország egyik csúcsintézménye ? emelte ki.

_D0A8500_Copy
A rendezvényen átadták a Kövér László házelnök alapította Nagy Miklós-díjat

A konferencián Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár nevében köszöntőt mondott dr. Fülöp Péter, a Kultúráért Felelős Államtitkárság tanácsadója, aki elmondta: ?a szemünk láttára zajló európai folyamatok között úgy gondolom, a könyvtárak számára is kiemelt feladat az európai kultúra és a nemzeti örökség egyidejű megtartása. A kulturális tárca most dolgozik nemzeti örökségünk megőrzésének bővítését célzó jogi szabályozás előkészítésén. A magyar vonatkozású webtartalmak archiválása érdekében előkészítjük a webarchiválásról szóló törvényt, fölzárkózva ezzel azon országok mellé, amelyek ezt a kérdést már rendezték. Emellett a kötelespéldány rendelet új szabályozásával is a kulturális értékeink megőrzését szeretnénk előmozdítani. A digitális tartalmak hosszú távú megőrzése mellett fontos kiemelnünk a könyvtári kölcsönzések számának igen jelentős évi 23 milliós adatát.?

 

Mint kiemelte: ?a könyvtárosság az a szakma, amelyik már több mint húsz évvel ezelőtt nagyon közel került az új kor legdinamikusabban fejlődő szakterületéhez: az informatikához. A könyvtárak falain belül nagyon hamar megjelentek a számítógépek, és a könyvtárosok hamar megtalálták azokat a lehetőségeket, amelyekkel a munkájukat támogató, munkájuk hatékonyságát megsokszorozó, a könyvtárak falait képletesen lebontó eszközzé változtatták a számítógépet.

A felsőoktatásban a könyvtáros képzés volt az a terület, ahol már több mint húsz évvel ezelőtt informatikus-könyvtáros képesítést lehetett szerezni, és ezzel az egyik legrégibb foglalkozás véglegesen összefonódott az egyik legkorszerűbb szakterülettel, saját magát kényszerítve arra, hogy lépést tartson az informatika hihetetlenül dinamikus fejlődésével.?

_D0A8615_Copy
dr. Fülöp Péter, a Kultúráért Felelős Államtitkárság tanácsadója

A rendezvényen átadták a Kövér László házelnök alapította Nagy Miklós-díjat, amelyet első alkalommal Horváth József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főtitkára vehetett át.

A Magyar Könyvtárosok Világtalálkozójáról

A konferencia első napján az Országgyűlési Könyvtár megalapításának 150. évfordulóját ünneplik meg. A könyvtárat a törvényhozó munka támogatására a Képviselőház hozta létre 1868-ban. Nemzedékek sora használta már azt a gazdag társadalomtudományi gyűjteményt, amelyet az alapítástól kezdve elhivatott könyvtárosok gyarapítottak, gondoztak és szolgáltattak.

 

Az emlékülésen elhangzó előadások részben az Országgyűlési Könyvtár 150 éves történetével és jelenével, részben az európai kultúra ? nemzeti örökség kérdéskörével foglalkoznak. Az elmúlt hét évben az Országgyűlés Hivatalának és a könyvtárnak egyik kiemelkedően fontos és sikeres projektje volt a ?Könyvtár, ami összeköt? egy hónapos ösztöndíjprogram, melyen már több mint száz határon túli és anyaországi fiatal magyar könyvtáros vett részt.

 

A könyvtári intézményrendszer a kulturális örökség gyűjtője, őrzője és továbbadója, a magyar azonosságtudat támogatója. A határon túli könyvtárakkal és könyvtárosokkal való kapcsolattartás általánosan meghatározó anyaországi indítéka a közös szellemi örökség felelős kezelése. A világtalálkozó 2018-as megrendezését a nemzetpolitika részeként értelmezhető ?Kulturális alapellátás? modell is indokolja, melynek határon túli kiterjesztése a közgyűjteményi intézményrendszer külhoni tevékenységének továbbfejlesztése révén is lehetséges.
_D0A8663_Copy
A programról

A konferencia további előadásain szó lesz többek között az örökség ápolásáról, arról, milyen szerepet játszik ebben a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, milyen lehetőségei vannak e téren a regensburgi Magyar Intézetnek, a kolozsvári Központi Egyetemi Könyvtárnak, a kárpátaljai és a szlovákiai könyvtáraknak, majd az Országház, az Országgyűlési Könyvtár és az Országgyűlési Múzeum vezetett bemutatásán is részt lehet venni.

A november 7-ei előadásokon szó lesz egyebek mellett a nemzetközi és a hazai digitális megoldásokról és fejlesztésekről, a könyvtári szolgáltatásokról, illetve meg lehet tekinteni az Országos Széchényi Könyvtár digitális laborját és az ott látható Corvina-kiállítást is.

_D0A8379_Copy
A programról bővebben EZEN A LINKEN lehet tájékozódni.
Forrás: Kultúra.hu/MTI
Fotó: Csákvári Zsigmond

A rovat további cikkei