Budapesti Nyári Fesztivál - zenés esték a százéves víztorony körül

Egyéb

 
(MTI) - Csomós Miklós oktatásért és kultúráért felelős főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy a Budapesti Nyári Fesztivál már nyolcadik alkalommal tölti ki a tavaszi és az őszi fesztivál közötti űrt, és kínál a fővárosba látogatók számára jobb, érdekesebb képet a városról.
    
Csomós Miklós a programok közül kiemelte a Mindörökké Liszt! című június 10-i koncertet, a kecskeméti Katona József Színház Nyomorultak című musicaljének július eleji előadását és a június 18-i Európai Uniós Táncház Fesztivált, amelyen délelőtt tíztől éjfélig 25 ország majd 400 táncművészét láthatja a közönség, sőt, egyes nemzetiségek táncait meg is tanulhatja.
    
A Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója, Bán Teodóra elmondta, hogy a Margitszigeti Szabadtéri Színpad "előterében" álló százéves víztorony díszkivilágítást kap, és a nyár folyamán négy alkalommal - először június 4-én - jazzkoncerteket rendeznek az udvarban, amelyet be is fednek.
    
Koprodukcióban kerül színre két alkalommal Kodály Háry János című daljátéka. Vidnyánszky Attila látványos rendezését a debreceni Csokonai Színház már bemutatta, a kőszínházi évadban pedig a Magyar Állami Operaházban kerül színre.
    
Az egyik legnépszerűbb huszadik századi komolyzenei műre, Orff Carmina Burana című alkotására Juronics Tamás készített ma már világsikerűnek mondható koreográfiát társulatának, a Szegedi Kortárs Balettnek. Ezen a nyáron élő zenével látható a táncjáték, a Budafoki Dohnányi Zenekart és a Budapesti Akadémiai Kórustársaságot Hollerung Gábor vezényli. 
    
A Városmajori Szabadtéri Színpadon lép fel a Kodály-Bartók Ifjúsági Világzenekar, amely Liszt Tassóját, Prométheuszát és C-dúr zongoraversenyét szólaltatja meg, de elhangzik egyik névadójuk alkotása is, Kodálytól a Galántai táncok.
    
A városmajori színpad egyébként főként a színházi és zenés színházi előadásoknak ad helyet. Itt játssza például a Pesti Magyar Színház a La Mancha lovagja című musicalt, valamint Füst Milántól A feleségem történetét. A Körúti Színház a megunhatatlan Achard-komédiával, A bolond lánnyal vendégszerepel. 
    
A gyerek publikumnak a többi között Szabó T. Anna mesejátékát, A fűszermadár című előadást hozzák el a Budaörsi Játékszínből. Premier lesz Huszka Jenő Lili bárónője, és visszakerül a margitszigeti színpadra Miklós Tibor és Szomor György tavaly bemutatott musicalje, a Robin Hood. A Szent Margit-kolostor romjainál vasárnaponként reneszánsz délelőttöket rendeznek, amelyeken szórakozva tanulhat az ifjabb nemzedék.