A harminc évvel ezelőtt Stockholmban alakult Katatonia a modern metál egyik legkiemelkedőbb, szabadgondolkodású zenekara. Hosszú és szerteágazó út vezetett addig, amíg mai hangzásukat kialakították, és a metál, valamint a progresszív rock színteret meghódították.

Az együttes, amelynek többször is változott a felállása, 2018-ban kis szünetet tartott. Tavaly jelentették meg tizenegyedik, City Burials című albumukat, ami újabb példa megújulásukra. A korábbi anyagoktól eltérően a dalok nagy részét és a meglehetősen személyes szövegeket a napjainkra megmaradt két alapító tag egyike, a frontember Jonas Renkse írta.

A Katatoniában mellette a billentyűs, vokálos Anders Nyström jelenti az állandóságot, a zenekarban még Roger Öjersson (gitár), Niklas Sandin (basszusgitár) és Daniel Moilanen (dob) játszik.

A Fekete Zaj Fesztivál által szervezett jövő februári budapesti koncerten a szintén tekintélyes életművel rendelkező izlandi Sólstafir csatlakozik a Katatoniához.

A posztmetál zenéjével világszerte komoly rajongótábort kialakító Sólstafir 1995-ben alakult. Mára egyedül Adalbjörn ’Addi’ Tryggvason (gitár, ének) maradt az akkori felállásból. Mellette Svavar ’Svabbi’ Austmann játszik basszusgitáron, Sathór Maríus ’Pjúddi’ Sathórsson gitározik, Hallgrímur Jón ’Grimsi’ Hallgrímsson pedig dobol.

A Sólstafir korábban többször adott nagy sikerű koncertet a Dürer Kertben, 2022 februárjában a Katatoniához hasonlóan tavaly megjelent lemezük, az Endless Twilight of Codependent Love dalait mutatják be.

Nyitókép: katatonia.com