Bujtor István-szobrot avattak Balatonfüreden

Egyéb


imgp9582_250x250.png
Bóka István

Kevesen tettek annyit a Balatonért, mint Bujtor István: a Balaton történelmének egyik legmeghatározóbb alakja volt ? mondta el Bóka István polgármester. A vitorlázás bölcsője és fellegvára Balatonfüred, az 1860-as években indult útjának a balatoni vitorlázás ? ezért került a szobor is a településre. Bujtor István filmjein keresztül sokat tett a turizmus fellendítésén, sportoló és színész mivoltához kevésbé illet volna egy hagyományos, talapzaton álló szobor. ?Olyan szobrot szerettünk volna, ami velünk együtt él, délelőtt már gyermekek fényképezkedtek mellette, és mi is pont ezt akartuk elérni? ? mesélte a polgármester.


imgp9612_250x250.png
Halász János

?A legjobb helyét találta meg a szobor, hiszen a Balaton szerelmesének állít emléket? ? fejtette ki Halász János. Hozzátette: amikor szobrot állítunk, a város és az utókor is gazdagodik, szobrot pedig annak szentelnek, aki példaként szolgál mások előtt, Bujtor István színészi, sportbéli teljesítményei pedig ma is bennünket ösztönöz. ?Amikor egy évvel ezelőtt a barátok összeültek, nem is az volt a kérdés, hogy milyen forrásból készüljön el a szobor, hanem hogy milyen legyen? ? mondta el az avatáson a kultúráért felelős államtitkár.


imgp9624_250x250.png
Eperjes Károly

Eperjes Károly rövid belépővel búcsúzott, a közelgő felhőkre nézve Bujtor István várható reakcióját igyekezett rekonstruálni: ?csak röviden, sietni kell, be kell húzni a vitorlákat, a vihar egyébként is a Bakony felől jön.?

A szobrot Farkas Ádám Munkácsy Mihály-díjas magyar szobrász, egyetemi tanár készítette, aki. 2002 és 2005 között a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora volt.

 

Bujtor István

Diplomaszerzése után a Győri Kisfaludy Színházhoz került, majd 1968-ban a fővárosi József Attila Színház kötött vele szerződést. 1971-től a Pécsi Nemzeti Színház, majd 1976-tól a budapesti Vígszínház tagja lett. 1978-ban került a Mafilmhez. 1989-től kilenc éven át a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja volt, majd 1993-tól a Mahir Film Kft. vezetője.

2007 végén öt évre megválasztották a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójává, mellette Eperjes Károly lett a művészeti vezető.

Négy évtizedes pályafutása alatt volt Petrucchio (Shakespeare: A makrancos hölgy), Stanley Kowalski (Tennessee Williams: A vágy villamosa), Bromden, az indián (Kesey: Száll a kakukk fészkére), Lennie (Steinbeck: Egerek és emberek), e darabok egy részét később meg is rendezte.

Számos filmben szerepelt, 1980-ban álmodta meg és játszotta el Ötvös Csöpi rendőrnyomozó alakját A Pogány Madonna című filmben ? a sorozatból négy rész született.


imgp9561_250x250.png
A szoboravatáson Farkas Ádám, Bóka István, Halász János

Életre szóló szenvedélye a vitorlázás volt, hatszoros magyar bajnok lett. Legnagyobb vitorlás sikereit az 1936-ban épített Rabonbán kapitányaként érte el. Saját hajója a Tamangó.