Gáspár Klára Székely szív címmel megjelent könyve a bukovinai székelyek életét, hányattatásait bemutató családi sorstörténet ihlette trilógia második része; az első kötet tavaly jelent meg Székely vér címmel.

A könyv történései a harmincas évek végén és azt követően játszódnak. Az Ambrus család életén keresztül mutatja be a kötet a népcsoport korabeli történetét. Olyan kérdésekre keresi a választ, hogy miként éli meg a néhány éves gyermek székely-német keresztszüleinek Sziléziába telepítését, családjának kényszerűségből Bácskába való költözését.

A kötetet és annak szerzőjét méltatva Szili Katalin miniszterelnöki megbízott azt mondta: könnyed stílusban, kedvesen megírt, élvezetes olvasmányról van szó, amely regényessége mellett tartalmas információforrásként is szolgálhat a bukovinai székelyek történelme iránt érdeklődők számára.

Gáspár Klára a szerzői kiadásban megjelenő kötetek második darabjáról azt mondta: a trilógia első, könnyedebb, romantikus hangvételű részével szemben a Székely szív – miután már a második világháború és a székelyek hányattatásainak idején játszódik – komorabb. Mint mondta, jelenleg is készül a háromrészes munka befejező darabja.

Az 1775-ben az osztrák császársághoz került Bukovina az ott élő tizenhárom nemzetiségnek köszönhetően a Habsburg Birodalom legszínesebb tartománya volt, amely az első világháború után Romániához, a második világháború után a Szovjetunióhoz és Romániához került. A régióból több népcsoportnak távoznia kellett, a székelyek – rövid bácskai tartózkodás után – 1944-ben telepedtek le Magyarországon a Völgységben, Tolna és Baranya megyében.

Nyitókép: Hadikfalvi csobánolók. Forrás: szellemikulturalisorokseg.hu