fbpx

Buñuel utoljára az Urániában

Egyetlen alkalommal, december 20-án újra látható a Buñuel a teknősök labirintusában című friss Európai Filmdíjas, Anilogue-közönségdíjas animációs alkotás az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Salvador Simó spanyol-holland-német koprodukcióban készült munkáját november végén, az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon láthatták először a hazai nézők, s közönségdíjjal honorálták, majd december 7-én Berlinben megkapta a legjobb animációnak járó Európai Filmdíjat. A szürreális elemeket is tartalmazó, valós történet alapján készült rajzfilm versenyben van az Oscar-díjért is, kategóriájában beválogatták az esélyes 32 egész estés alkotás közé.

Párizsban járunk, 1930-ban. Salvador Dalí és Luis Buñuel a szürrealista mozgalom kulcsfigurái. Buñuelnek az első filmjét övező botrány miatt üres a zsebe. Jó barátja, Ramón Acín szobrász sorsjegyet vásárol azzal az ígérettel, hogy ha nyer, ő állja a következő film költségeit. A szerencse hozzájuk szegődik, s a nyereményből munkához láthatnak. Így készül el Buñuel Föld, kenyér nélkül című dokumentumfilmje Spanyolország egyik legszegényebb tájékán az extremadurai Las Hurdes vidékén. Rajzban újraalkotva láthatjuk a dokumentumfilm születésének szürreális körülményeit, a filmtörténet egy lenyűgöző epizódját.

Az alkotás megjeleníti Buñuel olykor végletes módszereit a kegyetlen valóság érzékeltetésére, s felhasználja az eredeti dokufelvételeket is. A rajzfilm egyébként több szálon kapcsolódik a történések helyszínéhez: alapjául a helyi kötődésű, Extremadurából származó Fermín Solís képregénye szolgált, az animáció nagy részét pedig a The Glow Animation Studio készítette, amely Las Hurdes közelében működik, s egyik alapítója Salvador Simó. A Buñuel a teknősök labirintusában megindító és humanista portré egy olyan művészről, aki soha nem adta fel az álmait.

A film az Anilogue szervezésében, spanyol nyelven, magyar felirattal kerül mozivászonra.

A rovat további cikkei