Tricks címmel jelent meg a Horváth Gábor Trió negyedik albuma, melyet a bűvészmutatványok varázslatos világa és a kártyatrükkök ihlettek. A lemezbemutató koncertet május 14-én tartják a Fonóban.

Horváth Gábor jazz-zongorista, zeneszerző és tanár a Transform Quintet alapítója, a Gereben Zita Quintet tagja. Több filmzenét is írt, és közös lemezt készített a világhírű jazz-zongoristával, Joey Calderazzóval. Saját triójával negyedik albumát készítette el, Tricks címmel. Gábor még gyermeként kapott ajándékba egy trükkdoboz-játékot, majd néhány évvel ezelőtt ismét belevetette magát a kártyatrükkök rejtelmeibe.

Ennek a folyamatnak az örömét, egy trükk felépítését, szerkezetét és csattanóját fordította le a zene nyelvére.

„Ez az album egyfajta visszatérés a gyerekkoromba, amikor ezekkel a trükkökkel egy ártatlan, őszinte és kedves örömszerzés volt a cél. Zeneszerzőként ezeket az érzéseket és hangulatokat próbáltam megjeleníteni ezen a lemezen. Zongoristaként pedig felfedeztem benne a kézügyeség fejlesztését is, hiszen rengeteg gyakorlást és olyan jellegű kézmozdulatokat igényel egy kártyatrükk elsajátítása, amely jóleső érzés volt a kezeimnek, és biztos vagyok benne, hogy a zongorajátékomra is kihatottak” – emeli ki Horváth Gábor.

Az albumon majdnem minden kompozíció egy bűvésztrükk vagy fogás elnevezéséről kapta a címét. „A lemezen szereplő dalokban megjelenik egy repetitív egyszólamú hang, amelyre egyfajta vonalvezetésként fűztem fel a darabokat, ezzel is összekötve őket. Sok hasonlóságot fedeztem fel egy bűvésztrükk felépítésében és a jazzdarabok kompozíciós szerkezete között. Ezt a koncepciót próbáltam meg végigvinni a lemezen olyan zenei »trükkök« alkalmazásával, mint a metrum, a tempó vagy a ritmusváltások” – árulja el a zeneszerző. Szerencsére az összes zenei megoldásban, ötletben zenésztársai – Gálfi Attila dobos és Horváth Balázs bőgős – is partnerek voltak. Az évtizednyi közös munka egyfajta könnyedséget is ad a daloknak, így a lemezen található kompozíciókat a játékosság, a zenei humor és az érzelmi színesség jellemzik.

https://open.spotify.com/album/5N0DFqyP8mvKY6WvX5r85t?si=YWzcALLXSq2dSZdCm2eXtg

A Horváth Gábor Trió Tricks című lemezét május 14-én mutatják be a Fonó Budai Zeneházban.

Fotók: Máth Szilvia