Fotókon az egész világ

Egyéb


01_paul_hansen_wpp1_250x250.png
Paul Hansen nyertes műve

Huszonhárom éve szervezi a World Press Photo Magyarországon való bemutatását Révész Tamás, aki a szeptember 26-ai sajtótájékoztatón elmondta: gyakran hallani, hogy a sajtófotók főként szörnyűségeket mutatnak be, azonban valójában a fotó azt fényképezi, amit a média és az olvasó igényei elvárnak. A tárlat magyarországi szervezője kiemelte: a World Press Photo archívumát végignézve a nemcsak a technika, hanem a sajtótermészetének változása is szembetűnő. A szeptember 27-étől megtekinthető kiállítás része a Cseke Eszter és S. Takács András On The Spot című műsorából származó riportfilmek vetítése, amelyek a világ a kiállított fotókon megjelenő tájain készültek, azok problémáit, kérdéseit mutatják be. A kiállítás 54 fotós alkotását hozza el hazánkba 33 országból: összesen 167 sajtófotó várja a közönséget a Néprajzi Múzeumban október 27-éig. A versenyre egyébként 53 magyar fotós pályázott, de idén nem választott magyar győztest a média elismert tagjaiból álló nemzetközi zsűri - jegyezte meg Révész Tamás.

Tessa Hetharia, a World Press Photo projektmenedzsere kifejtette: fő céljuk, az információ szabad áramlásának biztosítása, ezért társadalmi, vallási, kulturális különbségek miatt sem engedélyezik cenzúrázni a tárlatot egy országban sem: "amelyik ország fogadja, annak minden képet be kell mutatnia a kiállítást" - hangsúlyozta. A szervező hozzátette: ebben az időben nemcsak Budapesten, de Madridban, Prágában és Kiotoban is látható a tárlat, amelynek igazi különlegessége, hogy minden országban más-más történet, amely érzelmi kötődést hoz létre az emberekben.

A világ legnagyobb utazó kiállítása mellé kisérő programmal is készült a Néprajzi Múzeum: Gavin Lyons Varázslatos tájak című tárlatának keretében fekete-fehér fotókat láthat az érdeklődő Ausztria alpesi kanyonjairól, valamint Írország tengerpartjának sziklacsodáiról. Az ír fotós 2003 óta készít képeket az említett témában, amelyet ezután sem hagy maga mögött: elmondása szerint ugyanis Ausztria mintegy 300 kanyont számlál, amelyek közül rengeteget még nem fedezett fel. Gavin Lyons kifejtette: a kanyonok történelmi és földrajzi titkokat rejtenek, ebben áll különlegességük, fotózni őket pedig kalandos vállalkozás, hiszen a helyiek nem szívesen vezetik be az idegent ezeknek a területeknek a titkaiba. "A dokumnetáció melett az elemnekülés érzése, amelyet ki szeretnék fejezni a képeimmel: a szűk kanyonokban az ember úgy érzi magát, mintha elvágták volna a világtól és találkozik az időtlenség érzésével" - jegyezte meg Gavin, akinek fotói a World Press Photo képeivel egyidőben láthatóak.


02_gavin_lyons_austria1_250x250.png
Gavin Lyons: Austria

A szervezők a kiállításhoz idén ingyenesen letölthető, okostelefonos alkalmazást is készítettek, melynek segítségével részletes információk tudhatók meg a képekről. A budapesti World Press Photo október 27-ig látogatható a Néprajzi Múzeumban, ahol szintén csütörtökön Fal és függöny mögött: Kína címmel nyílt kiállítás Szamódy Zsolt Olaf fotográfiáiból.