Titkos gyűjtemény utoljára

Egyéb

A kor egyik legjelentősebb gyűjteménye volt Kövesi István mészáros válogatott együttese, melyet a mészárszékből befolyt haszonból tudott megvalósítani. Ugyan kezdetben többen is ellenezték, hogy egy mészáros vagyonos lépjen a műgyűjtők szent világába, áldozatos munkájának köszönhetően két évtized alatt szert tudott tenni a képekre. Egykori gyűjtemnyéből évek alatt állt össze a mostani kiállítás, mely a Titkos gyűjtemény nevet viseli.

Az 1911-ben Vácrátóton született műgyűjtő apja is mészáros volt, és ugyan éppen ő izgalmasabb foglalkozást remélt fiának, ez aligha teljesülhetett be, miután kicsapták a polgári iskola második osztályából. Kövesi István apja mellett megtanulta viszont a mészárszék irányításának fogásait, és a 30-as években már saját üzletet nyithatott. Ezt követően évekig élhette a zsidók kispolgári életét, a II. világháború azonban számára is véget vetett a csendes, nyugodt életnek. Gettóba zárták, majd elvitték ? 33 kilósan tért vissza, itthon azonban szembesülnie kellett azzal a szomorú ténnyel, hogy egész családját kiirtották.

Pestre akkor költözött, amikor rájött, a kommunisták államosítása miatt nem teremhet számára babér vidéken: miután mindenét elvették, évekig az olajgyárban dolgozott. 1957-ben tudta átvenni egy Amerikába disszidálttól a hússzéket. A jól fizető foglalkozás meg is hozta a gyümölcsét: pályatársaival ellentétben műtárgyakat vásárolt, majd a 60-70-es évek legjelentősebb gyűjteményét állította össze. Tudta, kit kell megkérdezni ahhoz, hogy a legjobb gyűjteményt állítsa össze ? mondta el Molnos Péter, aki a gyűjteményről könyvet írt.

A kommunizmusban alig épült fel olyan gyűjtemény, mely egyben maradt. A kiállítás szerezői maguk is egy évtized óta készülnek a tárlatra, nem csak a családtagokkal, hanem az egyes képek tulajdonosaival is folyamatosan egyeztettek. Különlegessége Kieselbach Tamás szerint, hogy ritkán találni olyan gyűjtőt, aki egyszerre vásárolt Fényes Rudolfot, Kosztát, Tornyait és Bálint Endrét. Munkáját sokan segítették, miután megismerték áldozatosságát: Aba-Novák Judit például számos személlyel megismertette baráti köréből.

Nemcsak gyűjtőként volt azonban nagyszerű, hanem emberként is. Egy-egy szegényebb vevő esetében a hús mellé pénzt is csomagolt, ?ritkán találkozni olyan gyűjtővel, akiről mindenki csak jót mesélt.?

A Kieselbach Galériában Aba-Novák, Derkovits, Rippl-Rónai, Berény, Bortnyik, Mednyánszky, Perlmutter, Koszta, Szőnyi és Vaszary művei láthatók, melyek Győrbe vándorolnak tovább.