Idén is Versünnep

Egyéb

Az idén 10 éves Versünnep rendezvénysorozat azzal a céllal indult útjára, hogy segítse, pártfogolja a klasszikus és a kortárs magyar költészet alkotásainak népszerűsítését, mégpedig egyedülálló módon egy színművészek és előadó-művészek részére meghirdetett vers- és prózamondó verseny megrendezésével.

 

A Versünnep Alapítvány, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Bánffy György Kulturális Szalon által meghirdetett Versünnep 2015 jubileumi versenysorozatára idén először három kategóriában lehetett nevezni. A hivatásos színművészek és előadóművészek illetve a színművészeti egyetemek és szakirányú felsőoktatási intézmények hallgatói mellett most első ízben hirdették meg a szervezők az ?Énekelt vers, vers megzenésítés? kategóriát, melyre a magyar költészet iránt elkötelezett zenészek, zeneszerzők, előadók jelentkezését várták

A Versünnep Fesztiválok alkalmával a szervezők minden évben ünnepelni és emlékezni is kívánnak jelentős eseményekre. Idén a 225 éves a magyar nyelvű színjátszást, a 150 éves a Színház- és Filmművészeti Egyetemet és a 100 éve született Gáti Józsefet, az egyetem egykori legendás beszédtanárát köszöntik.

2015-ben ünnepeljük József Attila 110. illetve Mária Sándor 115. születésnapját. Ennek megfelelően a versenyzőknek az ő műveikből kellett választaniuk. A Versünnep már indulásakor nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a rendezvény segítségével a kortárs irodalom is nagyobb figyelmet kaphasson, ezért minden évben a résztvevőknek egy kortárs alkotással is készülniük kell.

 

A határidőig a versenyre összesen 73 nevezés érkezett. Közülük 23-an a Kaposvári Egyetem Művészeti Karáról jelentkeztek, 42 művész az ország különböző városaiból, a legtöbben (20-an) Budapestről, de van versenyző Pécsről, Szegedről, Székesfehérvárról, Nyíregyházáról, Debrecenből, Vácról, Veszprémből is. A határon túlról 8-an delegálták magukat. Marosvásárhelyről, Szatmárnémetiből, Csíkszeredáról és Kolozsvárról vesznek részt művészek a Versünnep Fesztiválon. A versenyzők kétharmada vers- és prózamondás, egyharmada pedig megzenésített vers kategóriában indul.

 

Az elődöntőkre március folyamán került sor: március 16-án Marosvásárhelyen, március 30-án Budapesten a József Attila Színházban, március 31-én pedig Kaposváron.

 

A Versünnep 2015 fővédnöke Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere valamint Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. Védnökök: Magyar Művészeti Akadémia, Magyar Írószövetség, Nemzeti Színház, Színház- és Filmművészeti Egyetem, Kaposvári Egyetem Művészeti Kara.

 

A döntőbe jutott versenyzők:

 

Professzionális előadók - vers és próza:

Bácskai János, Kakasy Dóra, Szirmai Melinda, Tóth János Gergely, Marosszéki Tamás

Professzionális előadók - vers megzenésítés:

Dragony Tímea, Juhász Levente, Esztrád Színház, Pap Szilvia Szidónia - Kis Sándor, Valkai Dávid, Szabó Enikő

Egyetemi hallgatók - vers, próza:

Hercegh Péter, Nagy Johanna, Varga Kinga, Horváth Anna

Egyetemi hallgatók - vers megzenésítés:

Katona Kinga, Farkas Alexandra

(Képek: www.versunnep.com)