A párizsi világkiállításon 1878-ban Korbuly József újfajta vasúti csapágya kitüntetést kapott, amellyel nemcsak a járműgyártás történetében nyílt új fejezet, hanem a magyar közlekedéstörténetben is páratlan családtörténet kezdődött.


csapagy_600x482.png
A díjnyertes csapágy
A Korbuly família tagjai ott voltak az olasz villanyvasutak építésénél, az első világháború végén segítették a csepeli Weiss-gyárat átállítani civil termékek előállítására, de részt vettek közúti járművek, harckocsik, repülőgépek és világhírű tolópadok megszerkesztésében is.

a_korbuly_csalad_600x643.png
A Korbuly család Olaszországban 1912-ben.Ülnek: Korbuly Sándor, László és Károly. Állnak: Korbuly József és János

A család másik ága a második világháború előtt Kaposváron, a cukorgyár életében játszott fontos szerepet, de a második világháború után a Dutra traktor főbb konstrukciós megoldásain is dolgozott a Korbuly család több tagja is.

A família életrajzát és a hozzájuk kapcsolódó iparvállalatokat ismertető összeállítást több száz fénykép kíséri, többségében olyanok, amelyet korábban még sehol sem láttak napvilágot. Ezen kívül korabeli dokumentumok, kéziratok és három dimenzióban megtekinthető tárgyfotók is bemutatják a család és az egykori magyar iparvállalatok történetét. A kiállításban a magyar személy- és teherautógyártás, repülőgépek, sőt katonai és mezőgazdasági járművek és üzemek története is megelevenedik.


korbuly_pal_motorjaval_600x355.png
Korbuly Pál a motorjával (1952)

A múzeum az 1963-ban, a Dutra traktor tervezéséért Kossuth-díjat kapott Korbuly János leszármazottjainak bátorítására készítette el az intézmény honlapján elérhető virtuális kiállítást. A munkálatok nem zárultak le, hiszen az elkövetkező hetekben újabb fényképekkel, adatokkal és további háromdimenziós tárgyfotókkal bővül a gyűjtemény. A kutatómunkához és a tudományos feldolgozáshoz a virtuális kiállítás látogatóinak észrevételeit is örömmel fogadja a múzeum, amely jövőre egy időszaki kiállítással is megemlékezik majd a Korbuly család tagjainak tevékenységéről.


a_korboly_csalad_1927_ben_600x369.png
A Korbuly család 1927-ben
A virtuális kiállítás elérhető: http://virtualiskiallitas.kozlekedesimuzeum.hu/
Forrás: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum
Az indítóképen Korbuly Károlyné és Korbuly László látható 1912-ben.