A történet főhőse a harmincas éveinek végén járó Péter (Polgár Csaba), aki egy titokzatos balesetekről szóló dokumentumfilmben felismerni véli a hetvenes években disszidált, azóta nem látott apját, akit Eric Peterson alakít. Megpróbálja felkeresni őt Amerikában, majd kalandos nyomozás után végre rátalál az immár új családot alapított édesapára.

Pálfi György elmondta, miért éppen Az Úr hangjára esett a választása. ?Tudtam, hogy soha nem fogok tudni összeszedni annyi pénzt, amely elengedő lenne azokra a műveire, amelyek valóban az űrben, egy űrhajón, vagy egy bolygón játszódnak. Az Úr hangja a jelenben játszódik, miközben Lem ugyanazt a témát, ugyanazokat a létértelmező kérdéseket boncolgatja, amelyeket mindegyik írásában."

 

A rendező Stanislaw Lem történetét egy drámai családi szállal egészítette ki. A regény egy meghiúsult kutatás történetét írja le: üzenet érkezik az űrből, amelyet egy tudós csapat, köztük a főszereplő apja próbál megfejteni. ?A regény témája, hogy kommunikációs szakadék tátong az univerzumok között" ? mesélte.

Mivel a sci-fi történetében kevés a drámaiság, ezért kerestek egy olyan helyzetet, amelyben a konfliktusok kiéleződhetnek. Azt a toposzt használta fel, hogy a magyar tudósok fejlettebb külföldi országokban tudják igazán megvalósítani tudományos munkájukat. Ezt beemelve a történetbe jött létre a fiúkarakter, aki ugyanúgy keresi az apját, ahogyan az apja kereste az űrből érkező üzenet küldőjét. ?Ez a helyzet így egy földi szintet adott a történetnek, amellyel már én is tudtam azonosulni" ? magyarázta. A film nem a regény adaptációja, hanem megírták annak folytatását: a fiú történetét, aki az apján keresztül találkozik a regény témájával, a kutatással.

A Colorado-sivatagban bolyongó fiú egyik látomásában megjelenik Goya Szaturnusz felfalja gyermekét című festménye, amely a klasszikus ókori mítoszt mesél el, apa és fia konfliktusos kapcsolatát. A filmbeli apa a munkája miatt hagyja el korábbi családját, két, magára maradt fia pedig az apahiányból próbálja meghatározni identitását.

Polgár Csabát castingon választotta ki a rendező, Kiss Diána Magdolnával már dolgozott együtt, Fekete Ádámnak pedig ismerte verseit, és látta a Tiszta szívvel című filmben, amelyben szerinte olyan zseniálisan játszott, hogy tudta, neki kell alakítania Zsolt szerepét.

Pusztai Ferenc producer elmondta, hogy a magyar?kanadai koprodukcióban, a Magyar Nemzeti Filmalap 620 millió forintos gyártási támogatásával készült film premierje a Tokiói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt október 31-én, és várhatóan Kanadában is moziforgalmazásba kerül, de az Egyesült Államokban is nagy érdeklődés övezi. Az Úr hangja több meghívást kapott fesztiválokra, köztük science fiction mustrákon is be fog mutatkozni. A magyar mozik holnaptól vetítik.

Pálfi György további tervei között szerepel Cserna-Szabó András Rózsa Sándorról szóló, Sömmi című regényének a megfilmesítése.

Forrás: MTI

Fotók: artmozi.hu