Dénes Attila blogger különleges békéscsabai épületekről szóló írásait, régi tervrajzokat és képeslapokat mutat be a Csabai házak almanachja című könyv, amely a Munkácsy Mihály Múzeum „Ami csabai…” elnevezésű sorozatában jelent meg.

Dénes Attila 2011-ben indította el a csabaihazak.blog oldalt, ahol rendszeresen bemutatja egy-egy csabai épület történetét. Ezek a történetek most jelentek meg nyomtatásban először.

A kötet 312 oldalon közel 130 ismert vagy kevésbé nevezetes békéscsabai épületet mutat be, több mint ötszáz fotóval, tervrajzzal, régi képeslappal illusztrálva. A házakat funkciójuk alapján csoportosították, templomokat, középületeket, iskolákat, vendéglőket, vasúti és ipari épületeket, valamint a lakóépületek különböző típusait ismertetik.

Az almanach a Munkácsy Mihály Múzeum hetedik évkönyve, Szakál Veronika szerkesztette. Szerepel a könyvben például a gyalogsági laktanya, amely 1892-1894-ben épült fel a mai Andrássy úton és a 101-es császári és királyi gyalogezred elhelyezésére szolgált. Leglátványosabb elemének a két legénységi lakóépület számított, melyek Békéscsaba első kétemeletes létesítményei voltak.

A selyemfonodát a Békési út jobb oldalán 1907 tavaszán kezdték építeni, a gyár 1909-ben kezdhette meg működését. A főépület mintegy 150 méter hosszú, tágas, világos emeleti helyiségében volt a munkaterem, ahol az Olaszországból érkezett gépek működtek. Csaknem 130 gépével a csabai selyemfonógyár volt az egyik legnagyobb az országban. A gyár több mint 300 munkást – nagyrészt lányokat – foglalkoztatott, akik itt nagyobb és könnyebb keresethez juthattak, mint máshol.

Forrás: Magyar Múzeumok