A Cseh Filmkarneválra február 13-17. között idén is elhozzák a Toldi moziba 2018 legjobb cseh filmjeit,


hetvegi_haz_elado_03_600x400.png
Hétvégi ház eladó

A filmkarnevált a megromlott családi viszonyokat bemutató Hétvégi ház eladó című vígjáték nyitja. A család hétvégi háza kihasználatlanul áll az erdőben, ezért a szülők el szeretnék adni. Előtte azonban az anya egy utolsó rendes családi összejövetelt szeretne tartani. A család többi tagja nem lelkesedik, mert tudják, hogy semmi jóra nem számíthatnak. A nagyapa lélekben már egészen másfelé jár, az apa a műfajtól is rosszul van, a fiú pedig szeret a pohár fenekére nézni, ilyenkor pedig ironikusan regél környezetéről, és persze szétesőben lévő kapcsolatáról a barátnőjével.

A nagymama ártatlan kérdésekkel kergeti őrületbe a többieket. Labilis idegzetű lányuk sikeres német barátja az egyedüli, aki örül a kiruccanásnak, mert nem tudja, mi vár rá. Hamar elillan a remény, hogy idilli hétvégét töltsenek együtt az erdőszéli nyaralóban, de az igazi kaland csak reggel kezdődik, amikor a család észreveszi, hogy a nagyapa eltűnt... A film után Tomáš Pavlíček rendező és Bárdos Judit színésznő az est vendége.


domestik_02_600x251.png
Domestik
A Domestik a családalapítási vágy és az egyéni karrier dilemmáját elemzi. Roman, a profi kerékpáros balesete után kemény edzéstervvel és szigorú életvitellel próbál visszajutni a csúcsra. Hogy tovább javítsa a teljesítményét, a hálószobában felállított oxigénsátorban alszik. Ezt nehezen viseli a felesége, aki már régóta vágyik egy gyermekre. A kapcsolatuk minden oxigénsátorban töltött éjszakával változik. Vajon ebben a klausztrofób közegben sikerülhet még lélegzethez jutniuk? Adam Sedlák elsőfilmes rendező minimalista tanulmánya az emberi test és a kapcsolatok széteséséről. A film után Adam Sedlák rendezőbel, Jiří Konvalinka színművésszel és Jakub Jíra producerrel találkozhat a közönség.
Az Egy kis időre és A papa Volgája című film a családi titkokra próbál különböző eszközökkel fényt deríteni.

egy_kis_idore_600x446.png
Egy kis időre

Az Egy kis időre főhőse egy kisfiú, Jakub, aki váratlanul rájön, hogy az egész eddigi élete hazugság volt. Az anyja hazudott neki: ő találta ki a mesét az apukájáról, akit azért nem ismerhet, mert egy óceánjárón járja a tengereket. Az apja egész életében rá se hederített, és most is csak azért akar gondoskodni róla, mert a házasságából származó "igazi" fiát nem érdekli. A nővére pedig tizenhat évesen szintén arra a felismerésre jutott, hogy az élet teljesen más, mint amilyennek képzelte, és akinek ugyanúgy összetört a szíve.


a_papa_volgaja_08_600x243.png
A papa volgája

A papa Volgájában a jelmeztervező Eva váratlanul megözvegyül. Férjének, Ludvíknak arra sem maradt ideje, hogy megossza feleségével a titkát: közös lányukon, Terezán kívül van egy Terezával egyidős, házasságon kívüli fia is. Legalábbis erre utal egy gondosan elrejtett, és véletlenül előkerülő gyermekrajz. Eva úgy dönt, hogy nem foglalkozik a váratlan felfedezéssel, de Tereza, akinek éppen széthullóban van az élete, belekapaszkodik a féltestvér csodás felbukkanásába. Az anyjával együtt, apja veterán Volgájával annak egykori szeretői és barátai nyomába erednek, hogy felfedjék a titkot.


miss_hanoi_01_600x400.png
Miss Hanoi

A Miss Hanoi című krimi a Csehországban élő vietnámi közösség családi hagyományokhoz szigorúan ragaszkodó világát mutatja be. Az észak-csehországi Varnsdorf városában Kříž rendőrkapitány gyilkossági ügyben nyomoz. A szálak a helyi vietnami közösségbe vezetnek. Abban, hogy beleláthasson az üzleti érdekek és klánok mozgatta hierarchikus világba, az első vietnami származású cseh rendőrnő lesz a segítségére. Az ellentmondásos páros - a fiatal, saját elképzelései szerint élő emancipált nő és az idősödő, szarkasztikus nyomozó, akinek a munkája az élete - nemcsak a bűntényre derít fényt, hanem az egymás megismeréséhez és elismeréséhez vezető utat is keresi.

A film után vendég Zdeněk Viktora rendező és producer, valamint Ha Thanh Špetlíková színésznő.


szomoru_ferfiak_mosolya_05_600x337.png
Szomorú férfiak mosolya
A Szomorú férfiak mosolya olyan sikeres, de alkoholbeteg férfiak történetét tárja elénk, akik az élet legmélyebb bugyraiba süllyedtek. Olyan mélyre, ahonnan már csak felfelé vezet út. Az alkohol elleni harc közben Josef olyan emberekkel találkozik, mint az egykori válogatott biatlonista, aki részt vett a világ egyik legnehezebb versenyén, az Ironmanen, vagy Milan, a zseniális tanár és hivatalnok, aki viszont abban hisz, hogy a világűr küldötte. Van, akit elárult a felesége, van, aki német melegpornóban játszott, és ott van Tomáš is, aki túl messzire ment a mostohalányával ápolt kapcsolatban. A függőségből már nincs kiút, az alkoholt csak más függőséggel lehet helyettesíteni. Mondjuk egy maratonfutással.
A politika és az egyéni sorsok összefonódására Az elárult arany és a Jan Palach című film reflektál.

az_elarult_arany_06_600x400.png
Az elárult arany

Az elárult arany története 1938-ban, Csehország német megszállása alatt kezdődik, amikor a kosárlabdaválogatott zsidó származású edzője egyik napról a másikra eltűnik. A háború után megrendezett genfi kosárlabda EB-n a fiatal jogász és élsportoló Franta megismerkedik egy lengyel emigráns táncosnővel, akivel végzetes szerelmi viszonyba kezdenek. Történetük, melynek alakulására a nagypolitikán kívül két egymással szemben álló alak, az egykori edző Valenta és a sporthivatalnok Hrabal is befolyással van, 1951-ben csúcsosodik ki, amikor Európát már hosszú időre kettéválasztotta a vasfüggöny.


jan_palach_06_600x400.png
Jan Palach
1969. januárjában az egyetemista Jan Palach felgyújtotta magát a prágai a Vencel téren, hazája 1968-as szovjet megszállása ellen tiltakozva. Palach Csehszlovákia nemzeti hőse lett. A film egy megalkuvást nem ismerő fiatal férfit mutat be, aki elment a végsőkig abban a reményben, hogy felrázza a megszállás után közönybe süllyedt ország lakosságát. Élete utolsó hónapjait követhetjük nyomon, ahogyan a szerető fiú, ragaszkodó barát és érdeklődő diák lélekben az -első számú fáklyává - válik. A megszállt Csehszlovákiában még ketten gyújtották fel magukat tiltakozásul. Húsz évvel később, 1989-ben a Palach emlékére szervezett tüntetések is hozzájárultak a kommunizmus csehszlovákiai bukásához.
A részletes program itt olvasható.