fbpx

Csendes csodák: karácsony Hűvösvölgyi Ildikóval

A Kossuth-díjas színművésznő különleges esttel készült a költészet szerelmeseinek. A Csendes csodák című film a Versünnep YouTube-csatornáján látható.

Különleges ünnepi meglepetéssel készült a Versünnep Alapítvány és Hűvösvölgyi Ildikó a költészet szerelmeseinek karácsonyra. December 25-én debütál a Versünnep YouTube-csatornáján a Csendes csodák című film, amely a Kossuth-díjas színművésznő estje alapján készült.

A művésznő közel húsz éve futó produkciójából a Versünnep Alapítvány forgatott filmet Kolti Helga rendezésében. A Versünnep Pódium legújabb filmje, a Csendes csodák bemutatóját a karácsonyi és a két ünnep közötti időszakra időzítették. 

A Versünnep Pódium sorozata azzal a céllal jött létre, hogy kiemelkedő verses esteket filmesítsenek meg és tegyenek ingyenesen elérhetővé a nagyközönség számára. Az alapítvány abban bízik, hogy a filmek kiváló kiegészítői lehetnek az irodalomóráknak is.

A filmben a két világháború közötti erdélyi magyar líra egyik legkiemelkedőbb alakja, Reményik Sándor versei szólalnak meg Hüvösvölgyi Ildikó előadásában, Csáki András gitárművész közreműködésével. 

„A címadó Csendes csodák Reményik egyik legszebb verse. Arra tanít bennünket, hogy éljünk figyelmesen, próbáljuk megtalálni az élet apró dolgaiban is az örömöt, és közben mindig egy picit fölfelé nézzünk. 2000-ben találkoztam először a nagy erdélyi költőfejedelem lírájával, az összegyűjtött verseket mindjárt meg is vettem a férjemnek karácsonyra, hogy aztán én olvashassam. Rögtön éreztem, hogy ehhez az emberhez közöm van.

Egy éven keresztül nézegettem a verseket, míg végül megszületett a versfüzérekből összeálló est. Természetesen ez az én válogatásom, a teljesség igénye nélkül, de így is kirajzolódik Reményik magányos, tűnődő, szüntelenül önmagát elemző és gyötrő, keresztény szellemiségű férfilírája. Gyönyörű versek a természetről, a hazaszeretetről, az emberiség iránt érzett örökös aggodalomról és az Isten utáni szüntelen vágyódásról.Csak a szerelmi líra hiányzik, mivel én nő vagyok. 2002-ben mutattam be ezt az estet, tehát majdnem húsz éve mondom, templomokban, iskolákban, művelődési és magánházakban, és büszke vagyok rá, hogy ebben az örömteli utazásban Csáki András, a legjobb magyar klasszikus gitárművész a társam”– mesélte a színésznő, az utóbbi közel két évtizedben az ország számos pontján hatalmas sikert aratott az estjéről.

„Jómagam református vallású vagyok, Reményik evangélikus volt, de az estemet korábban már katolikus templomban, iskolában, művelődési és magánházban is előadtam. Úgy gondolom, akik végighallgatták, illetve hallgatják és nézik ezt a felvételt, jobbak és többek lesznek a művei által. Az elmúlt közel húsz év alatt a hangsúlyok mindig máshova tevődtek. Máshogy mondtam a Kegyelem című művét két évtizede, mint most, amikor arat a halál közöttünk a Földön, és ebben a rettenetes járványban élünk már. A műsornak szomorú apropója is van: a videón látható erdélyi terítős asztalon egy virágcsokor látható, amit egy kedves, Kati nevű szomszéd virágosnő készített nekem a saját kertjéből. Akkor még nem tudhattuk, hogy ez lesz az utolsó csokor, amit életében megköt, ugyanis a koronavírus elvitte őt. Akárhányszor megnéztem a vágás alatt a felvételt, mindig eszembe jutott ez a nagyszerű asszony és az, amit ezzel a pár szál virággal hozzáadott ehhez a filmhez” – mesélte Hűvösvölgyi Ildikó.

A művésznő szerint az ünnepek alatt a családi együttlét és hitünk megerősítése mellett érdemes picit megállnunk, és Reményik költészetén keresztül elgondolkodnunk az életünk nagy kérdésein.

„Művei megerősítik a hitünket, a család és a házasság egységét. Jómagam negyvenötödik éve kötöttem házasságot a férjemmel, és mondhatom, hogy a világ legcsodálatosabb egysége a házasság szentsége. Rengeteg előadásom van az ünnepek alatt, ugyanis a Madách Színházban megy a Mary Poppins, míg a Pesti Magyar Színházban A muzsika hangja című családi darabok. Közben persze készülök a karácsonyra.

A családunkban az utóbbi években mi lettünk a központ és a sógornőmék. Sajnos minden megváltozott a Covid-miatt, tavaly a lányaimmal és Bence unokámmal komolyan vettük a veszélyt, dacára annak, hogy itt laknak a szomszédban. Csak tesztelés után karácsonyoztunk együtt. Most is figyelünk, mert a veszély itt van, ezért igyekszem óvni a környezetemet, a családomat. Idén a kisebbik lányom, a színésznő Kisfaludy Zsófi nem lesz velünk, mert Kölnben turnézik a Szépség és a szörnyeteggel, így most csak szűk családi körben ünneplünk, a többiekkel meg videón keresztül karácsonyozunk. Az ünnepléshez nálunk mindig hozzátartozott a templom és a temető. Úrvacsorázunk a templomban, másnap meg közösen elmegyünk a temetőbe a szeretteink sírjához” – mesélte a színésznő.

 Csendes csodák mellett ugyanitt Takács Bence Ervin és Weinberger Attila szereplésével már a Ki viszi át? című film is elérhető a nézők számára.

A rovat további cikkei