A kormány májusi határozatában 2026-ig összesen 6 milliárd 674 millió forinttal támogatja a Közlekedési Múzeum gyűjteményének restaurálását, a nemzeti kulturális műszaki és közlekedési örökség megmentését.

A forrásból a Közlekedési Múzeum több mint száz, kiemelt értékű nagyjármű és számos további műtárgy, egyebek mellett modellek, egyenruhák, térképek restaurálásával és beszerzésével újítja meg gyűjteményét. Ennek legújabb eredménye az 1968-as gyártású Csepel D-450-es teherautó.

A Csepel D-450-es jól reprezentálja egy korszak teherautóit, mivel a maga korában a leggyakrabban előforduló tehergépkocsi volt, 1955-től az 1970-es évekig gyártották – közölte Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója. Hozzátette: a Közlekedési Múzeum gyűjteményében kevés teherautó található, új tehergépjármű pedig csaknem 6 évtized után kerül a múzeumhoz, ezért is fontos ez a szerzemény. E polgári változatú darab egyike a nagyon kevés megmaradt példánynak. A jármű jó állapotú, de restaurálásra szorul.

A járművet szakszerű restaurálásra viszik, amelynek befejeztével a gyűjtemény régebbről ismert darabjaival együtt mostani helyén, az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában, majd a leendő új – várhatóan 2026-ra elkészülő –- Közlekedési Múzeumban tekinthetik meg a látogatók.

Fotó forrása: Közlekedési Múzeum