A sokoldalú, a szobrászat minden területén otthonosan mozgó, gazdag munkásságot teremtő szobrász, akinek történelmi emlékművei, emlékszobrai, díszítő jellegű alkotásai, díszkútjai a hazai és külföldi városok közterein, középületeiben lelhetők fel, számos domborműves emléktáblát, valamint síremléket is készített az elmúlt öt évtizedben. E rendkívül gazdag életmű előtt tiszteleg a Pesti Vigadóban 2021. április 20-áig látható tárlat.

Csíkszentmihályi Róbert szobrai között szemlélődve felismerhetjük, miként őrzi és élteti a klasszikus eszményekkel vezérelt művészeti tradíciót. És azt is, hogyan avatja műveit különös, a szépségek és a rútságok szféráiban kalandozó korszerű plasztikai szintézissé.

Az 1960-as évek közepe óta folyamatosan, és látszólag konfliktusmentesen épülő életmű a szobrászati alkotóterületek, az ágazatok harmonikus egyensúlyára alapozott.

Az évtizedek óta Szentendrén dolgozó szobrász művei azt tanúsítják, hogy a plasztikai archetípusoktól nem szakadt el. Ugyanakkor a modernitás szellemisége, a korszerűségre törő indíttatás és formarend határozza meg, karakterizálja munkásságát.

Csíkszentmihályi Róbert a hagyományos alapanyagokat megmunkálva, a tradicionális szobrászati technikákat alkalmazva, nagy mesterségbeli tudással felvértezve, egyéni invencióit megfogalmazva alkotta meg szobrait. A tárlatot a művész nyolcvanadik születésnapja alkalmából rendezi meg a Magyar Művészeti Akadémia.

A megrendelői, a monumentális szférán túl autonóm művészi programját a kisplasztikák, a kisszobrok és az éremművészet terén valósíthatta meg. E gazdag, szerteágazó, mégis koherens életmű műcsoportjait, ciklusait tematikusan felvillantani szándékozó kiállítás a befogadás élményére összpontosít.

Az életmű legfontosabb alkotói periódusait reprezentáló kiállítás mintegy 70-80 plasztika és szoboregyüttes, 120 érme és néhány grafikai mű, továbbá köztéri műrészletek kinagyított repróit öleli fel.

A kiállítás kurátora Wehner Tibor művészettörténész. Koncepciójának és kérésének megfelelően a közintézményi, galériás és magángyűjteményben szereplő műtárgyak kölcsönzését a Magyar Nemzeti Galéria, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, Kogart Kortárs Művészeti Intézmény és a jogörökösök biztosítják.

A kiállítás online formában nyílik meg. A megnyitó a Magyar Művészeti Akadémia honlapjain (mma.hu és mma-tv.hu), YouTube-csatornáján, valamint Facebook-oldalán is hamarosan elérhető lesz.

Kiemelt kép: Csodaszarvas (1969, mészkő, 57×106×50 cm). Fotó forrása: Magyar Művészeti Akadémia