Az artotek.hu oldalon zajló aukción a magyar alkotóművészet színe-javát képviselő alkotások nem pusztán vásárlói licit tárgyát képezik, de egymással is rivalizálnak: az elkelt tételek közül a vásárlók és a Fine Art Hungary szakértői testületének szavazatai alapján dől el, hogy mely alkotás nyeri el Az év műtárgya 2022 címet.

Az értéktartás és értéknövelés lehetőségei az értékvesztés világában – ezzel a mottóval indult április 1-én a Fine Art Hungary – Az év műtárgya 2022 online aukció. Az artotek.hu portálon zajló árverésen csúcsalkotók csúcsalkotásai, több mint 100 kortárs magyar műtárgy, festmények, fotók, grafikák, szobrok, plasztikák és NFT-animációk kerülnek kalapács alá. A Fine Art Hungary – Az év műtárgya 2022 egyes tételei gondos, szakértői válogatás eredményeképpen kerültek az aukció darabjai közé. A szelekcióba kizárólag magas alkotói minőséget képviselő, művészi és gazdasági értelemben egyaránt időtálló értéket képviselő alkotás kerülhetett. Az aukciós kínálat gerincét a tavaly létrejött Fine Art Hungary Top 100 művészkör adja, így az aukciós alkotások átfogó, sokszínű keresztmetszetet mutatnak napjaink magyar alkotóművészetéről.

Az idei év vendégművészei Olga Kondratska ukrán és Irina Drozd orosz festőművész. Részvételük az idei Fine Art Hungary – Az év műtárgya 20222 online aukción kiállás az alkotó ember és a művészi értékteremtés mellett.

A nyitóeseményének otthont adó, törökbálinti Gallery MAX egyben az aukció kiállítástereként is funkcionál, így az érdeklődők április 30-ig a törökbálinti Max City Bevásárlóközpontban a napjaink valóságáról alkotott, különlegesen változatos művészi ábrázolásokról szóló kiállításban gyönyörködhetnek. 

A Fine Art Hungary – Az év műtárgya 2022 aukció egyedülálló kezdeményezés a hazai műtárgypiacon. Az artotek.hu oldalon április 30-ig tartó, izgalmas licitet ígérő árverés ugyanis nem csupán lehetőség, hogy új gazdára leljenek a műalkotások, de verseny is egyben. A lezárást követően az eladott műtárgyak közül a vásárlók és a Fine Art Hungary szakértői testületének szavazatai alapján választják ki a hazai topművészek azt, amely elnyeri a Az év műtárgya 2022 címet.

Szurcsik József a megnyitón
Fine Art Hungary – Az év műtárgya 2022 online aukció: www.artotek.hu
Fine Art Hungary – Az év műtárgya 2022 kiállítás: Törökbálint, Max City Bevásárlőközpont, Gallery MAX

Fotók: Kultúra.hu/Beliczay László