Csütörtökön kezdődik a nemzetközi gitárfesztivál Szegeden

Egyéb

(MTI) - A négynapos fesztiválon délelőttönként és délutánonként a neves előadók mesterkurzusokat tartanak, esténként pedig az egyetem Zeneművészeti Karának Fricsay Termében és a Millenniumi Kávéházban koncerteznek.
   
A fesztivál sztárvendége Botos József és Botos Gyula, akik Botos Fusion Project néven koncerteznek vasárnap este. A magyarországi roma jazz legkiemelkedőbb képviselőitől klasszikus darabokat is hallhat majd a közönség.
   

andreagonzalez.jpg
 Andrea Gonzalez

Igazi kuriózumnak ígérkezik a csütörtöki nyitókoncert, amelyen a magyar Barta Gábor is zenél majd. A zongoraművésztől olyan darabokat hallhatnak majd, amelyek gitárátiratban váltak ismertté, most azonban az eredeti változat szólal meg.

   
A színpadra lép a több nemzetközi versenyt nyert fiatal spanyol gitárvirtuóz, Andrea Gonzalez és az egy hónapja Újvidéken megrendezett klasszikusgitár világversenyen (World Classical Guitar Competition) első helyezést elért Seres Borbála.
   
A programok között már szintén hagyománnyá vált egy nemzetközi zeneakadémiai diáktalálkozó, ahol elsősorban kelet-közép-európai zeneakadémiák gitárszakos hallgatói délutáni koncerteken mutatkoznak be. Az ingyenes fellépéseken játszanak az újvidéki konzervatórium növendékei, a szegedi zeneművészeti kar hallgatói és Roth Ede tanítványai.