A Dal 2016: bejelentették az elődöntősöket

Egyéb

Immáron ötödik alkalommal kerül képernyőre az egyik legnépszerűbb többrészes show-műsor, melynek keretén belül a nézők és a szakmai zsűri kiválasztja, hogy ki képviselje Magyarországot a 2016-os Eurovíziós Dalfesztiválon. Az előadók és az együttesek idén október 19. és november 25. között jelentkezhettek a műveikkel a műsorba, melynek műsorvezetői: Tatár Csilla és Harsányi Levente.

Medveczky Balázs a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. igazgatója kifejtette, hogy a közszolgálati médiaszolgáltatás célja a kulturális értelemben is átfogó médiaszolgáltatás nyújtása, valamint beszámolt a beérkezett pályaművekről és újításokról is.

? A dal produkciót az különbözteti meg az egyéb tehetségkutatóktól, hogy mi nem egyszerűen énekeseket keresünk, hanem új magyar könnyűzenei produkciók létrejöttét indukáljuk. Az idei dalválasztó műsorra 372 mű érkezett be, melyet egy 10 tagú zsűri bírálta el és választotta ki azt a bizonyos 30 dalt. Az újdonságok közé tartozik, hogy lesz két új díj is: az egyik A Dal 2016 év felfedezettje, a másik pedig a legjobb dalszöveg díja. ? mondta Medveczky Balázs.

Az elmúlt négy évben a zsűri elnöke volt Rákay Philip, aki nem fog részt venni a műsor következő évadában, mint ahogy Csiszár Jenő és Rúzsa Magdi sem folytatja. A zsűri továbbra is négy főből fog állni, melynek tagjai: Zsédenyi Adrienn, Marosi Z. Tamás (Pierrot), A Dal zsűrijének oszlopos tagja, valamint Frenreisz Károly és Both Miklós.

Akiket láthatunk versenyezni a műsorban: Nika, Patai Anna, Horányi Juli, a Passed, Tolvai Reni, a C.E.T., a ByTheWay, Oláh Gergő, a Karmapolis & Szécsi Böbe, Agárdi Szilvia, az Egy másik zenekar, a Maszkura és a Tücsökraj, Benji, Gáspár Laci, Ív, a ParnoGraszt, Mohamed Fatima, Fehérvári Gábor Alfréd, Török Jázmin, a Misztrál, Berkes Olivér, Veres-Kovács Petra, Gájer Bálint, Odett, a Group'n'Swing, Petruska, Palmer Izsák, Kállay-Saunders András, Vásáry André és a B The First.

A Dal műsorok január 23-tól február 27-ig lesznek szombat esténként félnyolckor a Duna csatornán: három elődöntő, két középdöntő és egy döntő.

Fotó: Csákvári Zsigmond