Tolvajok fosztották ki a Gabriele D’Annunzio (1863–1938) olasz író egykori olaszországi rezidenciáján berendezett múzeumot a Garda-tó partján – közölte az olasz rendőrség.

Az ismeretlen tettesek arany ékszereket és aranyszobrokat vittek magukkal több mint egymillió euró értékben. A csütörtökre virradóra elkövetett bűncselekmény során 49 kiállítási darabot loptak el a D’Annunzio-villából, többek között Umberto Mastroianni (1910–1998) olasz aranyműves és szobrász tárlatának kiállítási darabjait is.

Az olasz sajtó a hatóságokra hivatkozva arról cikkezett, hogy a bűntény hozzáértő betörők bandájára utal. A bűnözők egy oldalbejáraton hatoltak be a Gardone Riviera településen található épületbe. A riasztóberendezés ugyan be volt kapcsolva, de nem jelzett, és az őrszemélyzet sem észlelt semmit. A tolvajok azonban elejthették menekülés közben zsákmányuk egyik darabját nem messze a kiállítási teremtől. A tárgyat most a rendőrség vizsgálja esetleges nyomok után kutatva.

A D’Annunzio-villában működik a Vittoriale degli Italiani (Az olaszok győzelmi emlékműve) múzeum. Az aranyműves Umberto Mastroianni munkásságának szentelt kiállítás pénteken ért volna véget.