fbpx

Dante-kamarakiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Danténak a magyar irodalomban és képzőművészetben megjelenő hatásait mutatja be a Silány időből az örökkévalóba című kamarakiállítás, amely szeptember 14-én nyílik Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) az itáliai mester halálának 700. évfordulója alkalmából.

A PIM és más intézmények (MTA, MNG) gyűjteményéből olyan kincseket válogattak a tárlatba, amelyek ritkán szerepelnek a nagyközönség előtt, a kiállított dokumentációk és művek izgalmasan mutatják meg, hogy az Isteni színjáték milyen sokféle hatást gyakorolt a magyar művészetre.

A Dante-hatás irodalmi vonatkozásai között szerepel Babits Mihály két Dante-szonettje, amely a költő halálának 600. évfordulóján a Nyugatban jelent meg. Bemutatják Arany János Dante című ódáját, amelyet később (1865) a költő elküldött a firenzei 600. évfordulós ünnepségek pályázatára. Látható lesz Gulácsy Lajos Dante találkozása Beatricével, valamint Paolo és Francesca című festményének nyomtatott változata. Gulácsy két műve a kor legjelentősebb alkotásai közé tartozik.

Nemrég fedezték fel és 2007 óta ismerheti a nagyközönség a Dante-kódexet, amelyet az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltára őriz. A Dante-kódexból a Pokol, a Purgatórium és a Paradicsom egy-egy illusztrációját válogatták a kiállításba, amelyen a PIM gyűjteményéből Kondor Béla Dante és Vergilius című olajképe is látható lesz.

Kiállítják Fáy Dezső festő-és grafikusművész öt metszetét, amelyeket Babits Mihály Dante-fordításához készített, ezeket levelezések és a művész füzete egészíti ki. Látható lesz Gera Arnold Dante olvasója című műve, valamint Hajnal István négy grafikája. Hajnal 1948-tól Rómában élt, és alkotott ugyan más jellegű műveket, de egész életét végigkísérte az Isteni színjáték illusztrálása. Barcsay István érméi mellett Lugossy Mária Hommage á Dante című szobra is látható lesz.

H. Bagó Ilona beszélt arról is, hogy Dante halála évfordulójára egy nagyobb lélegzetű kiállítást terveztek, de a vírusjárvány miatt ez nem valósulhatott meg. A kiállítást a Szegedi Tudományegyetemmel közösen rendezik, a tárlat kurátora Pál József irodalomtörténész.

Nyitókép: Paczka Ferenc: Dante (1899), papír, színes litográfia, 280×596 mm. Forrás: MNG

A rovat további cikkei