Dargay Attila rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, képregényrajzoló életművét mutatja be a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum holnap nyíló kiállítása.

A lúdas, a fürge, a macskás és a kapitány című tárlat kiemelten foglalkozik a Lúdas Matyi, a Vuk, a Szaffi és Az erdő kapitánya című mesefilmekkel. Más meséket, reklámfilmeket, mint például a Hajrá mozdony!, Papucs és sárkány, A három nyúl, a Gusztáv és Dargay Attila meg nem valósult filmterveit is megtekinthetik a látogatók.

A kiállítás kicsiknek és nagyoknak egyaránt szól. Azon kívül, hogy jeleneteket láthatunk az egyes mesefilmekből, belenézhetünk az animációs film készítésének kulisszatitkaiba a tervtől a képes forgatókönyvön keresztül egészen a megvalósult alkotásokig.

A tárlat anyagát Henrik Iréntől, Dargay Attila özvegyétől kölcsönözte az intézmény. Múzeumpedagógiai foglalkozásokra is várják a csoportokat az óvodástól a középiskolás korosztályig. A kisebb gyerekek interaktív mesejátékos foglalkozáson vehetnek részt, a nagyobbak pedig a Vuk képes forgatókönyvének tanulmányozása után elkészíthetik saját animációs filmtervüket.

Nyitókép: Dargay Attila. Fotó forrása: filmarchiv.hu.