Daróczi Csaba nyerte el idén Az év természetfotósa címet, továbbá A halak csillagképe című képével Az év természetfotója díjat is a Saubermacher – Az év természetfotósa 2022 pályázaton, melynek legjobb képeiből szerdától a Magyar Természettudományi Múzeumban látható kiállítás.

Immár 30. alkalommal írták ki a pályázatot, amelyre idén 197 fotós 3533 felvételt küldött be. „A harmadik fordulóba bejutott körülbelül 400 kép mindegyike megérdemelte volna, hogy falra kerüljön. Ez a magas színvonal eredményezte, hogy idén a korábbinál több, összesen 120 pályamű kerül falra, illetve az albumba. Nagy örömünkre 49 olyan szerző volt a pályázaton, akik kimagasló képet tudtak készíteni, és képeiket bemutatják” – fogalmazott Fáth Péter, a szervező naturArt elnöke, aki elmondta azt is, hogy idén új kategória jelent meg a pályázati kiírásban: lehetett pályázni mobileszközzel készített fotóval is.

„A pályázati képek között már nemcsak meghökkentő nézőpontokkal találkozhatunk, hanem felfedezhetők olyan kreatív technikák is, amelyekkel eddig még sehol, még a külföldi pályázatokon sem találkozhattunk” – méltatta a fotókat Kalotás Zsolt, a zsűri elnöke. Mint hozzátette: „Nyugodtan kijelenthető, hogy a vezető magyar természetfotósok nemcsak tudatosan készítik megdöbbentő látványt közvetítő képeiket, hanem képesek a technikai háttér továbbfejlesztésére is, ami egyértelműen jelzi, hogy kiemelkedő alkotókészségűek.”

Az év természetfotósa címet elnyerő Daróczi Csabának 18 képe szerepel a legjobbak között.

Ez, mint írták, rekord a pályázat 30 éves történetében. Daróczi Csaba nyerte el az Esküvői vendég című fotójával a Kezünkben a Föld, a Jég-madár-akt című képével a Kompozíció – forma és kísérletezés, valamint Fabarlang című fotójával a Mobillal a természetben kategória fődíját.

A fotós vízpótlás után a soltvadkerti tóban egy víz alatt elhelyezett kamerával készítette éjjel A halak csillagképe című fotóját, amellyel kiérdemelte Az év természetfotója elismerést.

Kártyás Gergő lett idén az év ifjú természetfotósa,

aki számos nagyszerű képet készített. Az ifjúsági kategória fődíját Vonalkód című munkájával érdemelte ki a 16 éves természetfotós. A fotó 2021 januárjának első heteiben készült Döröskén, középpontjában egy tőkésrécepár látható a téli tájban.     

Az Alexandra Kiadó 2022-ben is megjelentette a döntőbe jutott fotókból összeállított Az év természetfotói – Magyarország 2022 című kötetet, a pályázat legjobb fotóiból rendezett kiállítást pedig 2023. január 30-ig lehet megtekinteni a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Nyitókép: Daróczi Csaba: Adj egy pacsit! (Az állatok viselkedése kategória). Fotó: Saubermacher – Az év természetfotósa 2022/naturArt/Daróczi Csaba