100 év természet. Tájképek és csendéletek az MBH Bank gyűjteményéből címmel nyílt kiállítás a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban. A tárlaton többek között Benczúr Gyula, Berény Róbert, Egry József, Kernstok Károly és Mednyánszky László alkotásai láthatók.

100 év természet. Tájképek és csendéletek az MBH Bank gyűjteményéből című kiállítás a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
100 év természet – Tájképek és csendéletek az MBH Bank gyűjteményéből című kiállítás. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A pénzintézet értékes műgyűjteményének válogatott darabjait sorakoztatja fel a 100 év természet. Tájképek és csendéletek az MBH Bank gyűjteményéből című kiállítás a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban Rockenbauer Zoltán kurátor közreműködésével.

A kiállítás tájképei és csendéletei klasszikus és modernista alkotások, amelyek a 21. század egyik legfontosabb kérdéskörét, a természeti erőforrásokhoz való viszonyulásunkat is felvetik. A tárlaton a legnevesebb alkotók művei, így többek között Benczúr Gyula, Berény Róbert, Egry József, Kernstok Károly, Mednyánszky László, Patkó Károly, Perlrott Csaba Vilmos, Szőnyi István és Ziffer Sándor művei is megtalálhatók.

Az MBH Bank vállalati gyűjteménye mintegy 1200 alkotást tartalmaz a 19. és a 20. századi magyar képzőművészet kiemelkedő művészeitől. Eleinte klasszicista, akadémikus, romantikus művekkel, később korai modern alkotások megvásárlásával gyarapították, majd az érett modern, illetve szignifikáns kortársak vásárlásával teljesedett ki kollekció. Az MBH Bank Művészeti Alapítvány ezen elv mentén bővíti a gyűjteményt.

A banki gyűjtemény, illetve annak tárlaton megjelenő alkotásai olyan közintézményi színvonalú, emblematikus darabok, amelyek jól illeszkednek a debreceni MODEM célkitűzéséhez. A MODEM egyik fontos kultúrmissziója a különböző gyűjtemények bemutatása. A gyűjtés, a gyűjtemény építése egyfajta kordokumentációs folyamat, amely egyben értékmegőrzés is. „Nagyon szerencsés, ha mindez olyan gyűjtői attitűddel, gondolkodással találkozik, amelynek része a művek közkincsként kezelése. Jelen gyűjtemény anyaga igen gazdag, jellemzően a magyar művészettörténet fontos csomópontjainak kiemelkedő alakjait vonultatja fel. A MODEM kiállítótereiben harmonikusan elfér a tárlat színes, figuratív formanyelve, egy másik terében a monokróm festészet minimalista világa és a múzeum saját gyűjteményét prezentáló kortárs kiállítás is” – mondta Vizi Katalin, a MODEM ügyvezető igazgatója.

Az MBH Bank tervei között szerepel, hogy a gyűjteményében lévő alkotásokat további helyszíneken láthassák.