Debreceni Virágkarnevál az összefogás jegyében

Egyéb

Már javában folynak a karneváli előkészületek. Az összefogás jegyében a szervezők a város minden intézményét, üzletét, civil szervezetét szeretnék bevonni a karneváli forgatagba ?mondta Szentei Tamás. E kezdeményezésnek köszönhető, hogy már a karnevált megelőző hetekben Debrecen fő utcáján, a Piac utcán virággal díszített kirakatok várják a nézelődőket; a legszebben, legötletesebben feldíszített kirakatokat díjazzák ? jegyezte meg Kováts Ákos, a Cívis Ház Zrt. vezérigazgatója.
   
A református szeretetszolgálat a karnevált megelőző napokban gyerekprogramokat szervez a debreceni Baltazár Dezső téren, de ? mint azt Balogh Barnabás, a szolgálat lelkészigazgatója ? kifejtette: azokra is gondolnak, akik nem tudnak kimozdulni, így egy-egy virágcsokorral kedveskednek a szülészeteken vagy az otthonokban lévőknek. Összetartozunk, mert összefogunk ? ezt jelképezi majd az a kék kötény, amelyet a szeretetszolgálat munkatársai viselnek majd a programokon ? fűzte hozzá a lelkész.
 
Bódor Edit, a debreceni Főnix Rendezvényszervező Kft. programigazgatója elmondta: a karneváli menet az idén is a Tekerj a karneválra! rendezvénnyel kezdődik. A kerékpáros felvonulás előzményének egy 1900-ban történt esemény tekinthető, amikor a cívisváros lakosai virágokkal díszített kerékpárokkal vonultak fel. Az új kezdeményezés tavaly nagy sikert aratott: több ezer kerékpáros nevezett be, és virágba öltöztetett biciklijével kerekezte végig a karneváli útvonalat. Ebből immár hagyomány lesz, idén is tekerhetnek a virágkarneválon a kerékpár szerelmesei ? utalt az előzményekre Bódor Edit.
 
A több mint 15 virágkocsi között 12 hazai és 12 külföldi művészeti együttes vesz részt majd a menetben, egy-egy kompozícióhoz 3 millió szál virágot használnak el a készítőik. Bódor Edit megemlítette azt is, hogy a karnevál előrendezvényeként már augusztus 15-én elkezdődik a virágkötészeti verseny. Ötletességben az egyéni fantázia kibontakozásában augusztus 18-án sem lesz hiány: a karneváli frizurashow különleges látványt ígér majd az érdeklődőknek.