fbpx

Debütál Henri Gonzo magyar nyelvű formációja

Virrasztások és furcsa álmok ihlették a Henri Gonzo és a Papírsárkányok debütáló dalát.

Henri Gonzo a Fran Palermo dalszerző-frontembereként vált ismertté, emellett pedig évek óta szólóban is aktív. Különféle tematikájú, bensőséges hangulatú szólóestjei attól is olyan különlegesek, hogy a multiinstrumentalista dalszerző néha a legváratlanabb hangszerekkel kíséri magát. Most azonban új szintre lép:

Henri Gonzo és a Papírsárkányok néven indítja útjára magyar nyelvű projektjét, ami a TV Hangyák című kislemezdallal debütál.

Mint elmondta: már jó ideje érlelte magában a gondolatot, hogy magyar nyelven kezdjen el dalokat szerezni. A 2020-ban megjelent, Fonogram-díjat nyert harmadik Fran Palermo-lemez befejezése után, a pandémiás időszakban, egy balatoni nyaraló teraszán fogalmazódott meg benne a Henri Gonzo és a Papírsárkányok nevű formáció ötlete.

„Több nyelven is beszélek, mégis egészen új terep volt számomra a magyar nyelvű szöveg. Először versmegzenésítésekkel és dalszövegek fordításával próbálkoztam, majd szép lassan elkezdtem összeírni a kis jegyzeteimet, amikből végül a saját, magyar nyelvű dalszövegeim álltak össze.”

Ahogy a Fran Palermóval, úgy a Papírsárkányokkal is az egyedi hangokat keresi, ehhez pedig a klasszikus hangszerelés mellett több szokatlan, színpadon ritkán látott hangszert is használnak. A sokszínűséget vetíti előre a most megjelenő TV Hangyák című debütáló dal is, amit az utóbbi évek szürreális telei, az az otthonlét, a virrasztások vagy épp a furcsa álmok, de főképp az inszomnia ihletett.

„A dal egy késő őszi vidéki házat fest le, amit köd és fák vesznek körül, az éjszaka árnyképei, Tarkovszkij-féle üresség, mégis eseménydúsnak tűnő éjszaka, ami a reggelbe lép át, amikor ébred az erdő és az autó. Vannak, akik felébrednek, és van, aki olyankor alszik csak el” – meséli a szám hátteréről Henri.

A TV Hangyák 2021 telén született, a felvételekhez pedig csatlakozott néhány zenész barátja is: Farkas Zazie zongorán, Issiaga Camara basszusgitáron, Gaál Dániel pedig csellón kíséri. A dal ugyan képet fest arról, milyen hangulatot várhatunk a jövőben, de a zenekar ígérete szerint ezután további furcsa hangszerelések és dinamikusabb dalok is várhatók.

A csapat az első nagylemezét közösségi finanszírozással szeretné megjelentetni, itt tudjátok a projektet támogatni.

A rovat további cikkei