Zenész, zenei menedzser, grafikus, nyomdász, fotós és még számos kiváló szakmabéli összefogásával jött létre tavaly első ízben a Denagyvilág fesztivál, amely az első és rendkívül sikeres próbaszezon után idén már rendes üzemmódban július 5. és 7. között várja a közönséget Szigetmonostoron.

A Denagyvilágon számos zenei műfaj lel otthonra a jazztől a világzenén át a népzenéig, irodalmi és társművészeti programokkal, gyerekeknek szóló udvarral és folkkocsmával. A település hat pontján kialakított helyszínek teszik lehetővé a változatos irányzatok megjelenését.

A Nagyszínpadon a legnevesebb világzenei bandák adják egymásnak a stafétát. Fellép a Hét Hat Club, Szabó Balázs és Bandája, a Gypo Circus, a Zűrös Banda, a Cimbaliband és a Parno Graszt.

A Régi-módi jazzudvarba érkezik a világot járó és többek között a New Yorki-i Filharmonikusokkal is rendszeresen fellépő Lisztes Jenő és Cimbalom Projektje, Szirtes Edina Mókus és kvartettje, Dresch Mihály és Borbély Mihály, Mr. Moodburn, a Zsiványjazz, Németh Juci és G. Szabó Hunor, a Solymosi Duó, valamint Horváth Sára Nina.

Szirtes Edina Mókus nemcsak mint előadó érkezik a Denagyvilágra, hanem saját udvara is lesz, a Mókuskert, ahol válogatott zenés és irodalmi programok várják az érdeklődőket. A fellépők közt megtalálható Rohmann Ditta, a Ruach duo, a Fejnélküli lovas, a Szélműves, a Times New Román, a Four Bones Harsona Kvartett, a Bokros Trió Kertész Ákossal, valamint a 30 Fok Árnyékban. Lázár Ervin novelláit Kakasy Dóra színművész olvassa fel a Musicolore Énekegyüttessel, színpadra áll Papadimitriu Athina, a Balkan Pop-Up és az idei Fonogram-díjas Góbé.

A Dunakanyar Udvarban Lőrinczy György, a Szentendrei Teátrum igazgatója várja a közönséget olyan színészekkel, zenészekkel, irodalmárokkal, képzőművészekkel , akik a Dunakanyarban találtak otthonra. Lesznek beszélgetések, irodalmi estek, koncertek és film is.

A Gyerekliget Kerekítő és Ringató foglalkozásokkal, kézműves és sportos játékokkal, színházi és zenés előadásokkal, táncházzal várja a családokat, míg a Toporgó Folkkocsmában a Szászcsávási zenekar, illetve a Sárarany húzza a talpalávalót.

Szigetmonostorról számos bicikliút és kijelölt turistaútvonal indul, ahonnan feltérképezhető nemcsak a háromezer lelkes falu, de akár az egész Szentendrei-sziget is. A településnek Horányban kijelölt dunai strandja van, amelyet a fesztiválozók is birtokba vehetnek.