Múlt héten kezdődött a Múzeumok Őszi Fesztiválja, amelyben idén csaknem 150 intézmény vesz részt és kínál remek programokat október első felében is az érdeklődők számára.

Tudományos találkozások a múzeumban

A fesztivál ebben a témában olyan programok felkarolására törekszik, melyek a természettudományos, technikai, ipari, gasztronómiai felfedezések és változások hatásait kívánják bemutatni múzeumi környezetben.

Ruttkai Éva és Gábor Miklós az Éjfélkorban
Forrás: Filmarchívum

A Bessenyei + Gábor 100 – Filmklub október 2-án, 16-án és 30-án várja az érdeklődőket a Bajor Gizi Színészmúzeumban a Hősök tere – 100 éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós című időszaki kiállítás kapcsán filmvetítéssel és előadással. Látható lesz Herskó János A város alatt, Révész György Éjfélkor, valamint Makk Károly A 9-es kórterem című alkotása.

Múzeumi Őszbúcsúztató

Ebben a tematikában családi napokkal, múzeumi fesztiválokkal, kiállításokkal és sok egyébbel készülnek a szervezők.

A Detektív szombat egy rejtélyes századfordulós villában programban egy alaprajz és egy nyomozati jegyzőkönyv segítségével kell megoldani a több százéves rejtélyt, amely egy híres 19. századi műgyűjtő otthonában játszódik. A Ráth-villa egykori lakói október 19-én a látogatóktól várják a segítséget, cserébe megmutatják a szecesszió színes, különleges, értékes kincseit. A sikeres detektívek jutalomban részesülnek.

Pincétől a padlásig

A népszerű sorozatban a résztvevők a színfalak mögé nyerhetnek betekintést.

Az Erdődy palota
Forrás: Wikipédia

Érdemes észben tartani az október 13-i Séta az Erdődy palotában programot. Az Erdődy palota a budai várnegyed egyetlen barokk kori városi palotája, amely otthont ad a Zenetörténeti Múzeumnak. Az épületséta során művészettörténész vezetésével tekinthetnek meg különleges, de a hétköznapok során nem, vagy ritkán látható tereket. A látogatók megismerhetik a palota építészeti érdekességeit kívül-belül, továbbá fény derül az épület korábbi lakóira és különböző funkcióra is. Megcsodálhatják a műemlék épületet, gyönyörködhetnek a pesti panorámában és szemügyre vehetik a kertben megbújó szobrokat is.

Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk!

Október 5. és 27. között minden szombaton és vasárnap Őszi bringatúrák a Skanzenben programon vehetnek részt a mozogni vágyók. Minden alkalommal más tematika mentén tekerhetnek körbe a múzeumon az érdeklődők, és a tárlatvezetőkkel olyan helyszíneket is felfedezhetnek, amelyek a mindennapi látogatók előtt rejtve maradnak.

Az izgalmas és sokszínű programokról a fesztivál honlapján tájékozódhatnak.

Nyitókép: Fiatal nyomozók a Ráth-villában