2020-ban a közösségépítés és nyitás szellemében indult útjára az az összművészeti eseménysorozat, amellyel „az alkotóművészet területén tevékenykedő, jelentős vidéki közösségeknek” adhattak megjelenési lehetőségeket, valamint támogatták „a művészek lokális megszólítását és közösséggé formálását, ezáltal a különböző művészeti területek közötti összhang megteremtését”– írja közleményében a MANK.

 Az eseménysorozat Miskolc, Szolnok és Veszprém együttműködésével valósult meg, mindhárom helyszínen az emberi test kultúráját, szépségét és erejét művészi módon reprezentáló műalkotásokat állították a kezdeményezők a középpontba, és tematikusan kapcsolódó, előadóművészeti produkciókat mutattak be.

A három vidéki kiállítás anyagát január 18. és 24. között, a magyar kultúra napja alkalmából a www.alkotomuveszet.hu oldalon teszik közzé. A kiállítások anyaga ezt követően is elérhető marad a honlapon.

„A művészeti intézmények és az alkotók közötti párbeszédet is elősegítettük, melyből mind a település, mind a művész egyaránt profitálhatott. Mindezek a tapasztalatok arra ösztönöztek minket, hogy kiterjesszük a MANK művészetszervező tevékenységét a vidék városai felé, hogy az adott helyen alkotó művészek koncentrált figyelmet és minőségi körülmények között megvalósuló megmutatkozási lehetőséget kaphassanak” – mondta Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatóját.

Az online kiállításokból és a kapcsolódó katalógusokból az érdeklődők megismerhetik, hogyan viszonyulnak az egyes városok művészei az emberi testhez, és hogyan követik a kortárs művészek a testábrázolás művészeti tradícióit.

Elsőként a Test/Harmónia címmel a MANK Nonprofit Kft. és a Művészetek Háza Veszprém által közösen kiírt képzőművészeti pályázat legjobb alkotásaiból válogatott tárlat nyílik meg digitálisan.

A Szolnokon létrejövő, Legyőzött határok című tárlat az emberi test teljesítőképességének határait, a fizikai erőt igénybe vevő műfajokhoz kapcsolódó, azokból ihletet merítő alkotásokra helyezte a hangsúlyt. A miskolci Teljesítmény című kiállítás pedig az emberi test teljesítőképességét ábrázoló, illetve a sport kulturális, szociokulturális, történelmi vetületeire reflektáló alkotásokat állította a középpontba.

Forrás és fotó: MANK