fbpx

Díjat kap Enyedi Ildikó a szlovák Cinematik filmfesztiválon

Enyedi Ildikó kapja a szlovák Cinematik filmfesztivál Respekt nevet viselő díját.

A Cinematik filmfesztivál 16. évadának hagyományosan a fürdőváros, Pöstyén ad otthont. A Cinematik, amely szeptember 14-én nyitja kapuit, és szeptember 19-ig tart, a pozsonyi filmszemle szüneteltetése óta a legnagyobb ilyen jellegű rendezvénynek számít Szlovákiában.     

A pöstyéni filmes seregszemle egyik versenyen kívüli, Nagyító alatt nevű szekciójában az idén a magyar filmre összpontosítanak a fesztivál szervezői, s a szekción belül az életműdíjjal értékelt Enyedi Ildikó több alkotását is bemutatják. A fesztivál látogatói mások mellett a rendezőnő Arany Medve-díjas filmjét, a Testről és lélekrőlt nézhetik meg, illetve vászonra kerül az idén Cannes-ban bemutatott A feleségem története című filmje is, amelynek Szlovákiában ezen a fesztiválon lesz a premierje.     

A több kísérőrendezvénnyel közösen tartandó Cinematik fesztiválon 98 filmet mutatnak be, ezek közül 91 egész estés alkotás. A fesztivál nyitófilmjének a szervezők az idén a kassai születésű rendező, Kerekes Péter legújabb filmjét, a Cenzort választották. A fesztiválnak az idén is két versenyszekciója lesz. A Cinematikon a játékfilmek versenyében mások mellett Andrej Koncsalovszkij filmjét, a Tisztelt elvtársakat és Jasmila Zbanicova alkotását, a Quo vadis, Aida?-t is vetítik.     

A járványhelyzetre való tekintettel még kérdéses, hogy kik látogathatnak el a fesztiválra. Ezzel összefüggésben Tomás Klenovsky, a fesztivál igazgatója a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek azt mondta: amennyiben a jövő hétig nem változik a város járványügyi besorolása, akkor a koronavírus-fertőzésen átesettek, a negatív teszttel rendelkezők, illetve a beoltottak látogathatják meg a fesztivált, ellenben ha a város besorolása a jelenleginél rosszabb lesz, akkor csak a koronavírus ellen beoltottakat fogadják majd.

Nyitókép: Enyedi Ildikó A feleségem története című film bemutatója alkalmából rendezett fotózáson a 74. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2021. július 15-én. Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

A rovat további cikkei