Bergendy Péter Post Mortem című filmje különdíjat, valamint a Méliés zsűri elismerő oklevelét nyerte el a 20. Trieste Science+Fiction filmfesztiválon.

A Rai televízió különdíjának indoklásában a szakemberek kiemelték: az 1918-ban játszódó magyar film tökéletes hitelességgel festi meg a spanyolnátha-járvány idejét. A rangos Méliés zsűri pedig zord, briliáns horrorfilmként jellemezte és méltatta Bergendy Péter legújabb rendezését és ugyancsak kiemelte a száz évvel ezelőtti korszak csodás életre keltését.

Az NFI támogatásával készült Post Mortem 1918 fagyos telén játszódik, amikor Tomás (Klem Viktor), a fiatal vándorfotós abból próbál megélni, hogy halottak utolsó fényképét készíti el a családjuk körében. Egy tízéves kislány (Hais Fruzsina) hívására eljut egy kis faluba, ahol szokatlanul sok munkája akad, és egyre több természetfeletti jelenséggel találkozik. A kísértetek közölni akarnak vele valamit, és ő elhatározza, hogy kideríti, mi a céljuk. De veszélyes terepen jár: minden rossz mozdulat egy új, az előzőnél is vadabb támadást vált ki.

A horrorfilm további szerepeiben Anger Zsolt, Schell Judit, Hámori
Gabriella, Kiss Diána Magdolna, Nagy Mari, Tóth Ildikó, Ladányi Andrea és
Reviczky Gábor látható.

A film operatőre Nagy András, a vágó Király István volt, a zenét Pacsay
Attila szerezte. A forgatókönyvíró Zánkay Piros, a történet Bergendy Péter
rendező és Hellebrandt Gábor kreatív producer munkája.

Bergendy Péter elmondta: nagyon örülnek ennek az olaszországi sikernek és a zsűri megtisztelő véleményének

„A hátukon futkosott a hideg. Kell ennél több egy horrorfilm rendezőjének?"

– tette hozzá Bergendy Péter.

A Post Mortem világpremierje az A-kategóriás varsói filmfesztiválon volt októberben és a horrorfilmek legnagyobb presztízsű nemzetközi seregszemléje, a sitgesi filmfesztivál is meghívta válogatásába.

A film körútja San Sebastiánban és Malagában folytatódik, várhatóan jövő januárban érkezik a magyar mozikba.

Fotók: Szupermodern Filmstúdió/Szvacsek Attila