Hétfő este az óbudai Selyemgombolyító Rendezvényház nagytermében bensőséges ünnepségen adták át az Országút folyóirat szerkesztői a lap frissen alapított irodalmi díjait legnépszerűbb szerzőiknek. A legolvasottabb alkotóknak járó elismerést vers kategóriában Lackfi János József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjas költő, próza kategóriában Döme Barbara író, a Magyar Kultúra főszerkesztő-helyettese, esszéistaként pedig Korzenszky Richárd emeritus apát kapta.

Az estre érkező barátok, olvasók, újságírók előtt Entz Géza felelős kiadó beszélt az Országút szellemiségéről. Elmondta, hogy a művészet, a tudomány és a közélet aktualitásaival, hagyományaival foglalkozó lapot az Antall József eszmei hagyatékát is ápoló Magyar Szemle Alapítvány hozta létre egy évvel ezelőtt. A kéthetente megjelenő lap hangsúlyozottan nemzeti konzervatív értékrendet követ, és nívós szerzőgárdájának köszönhetően fiatal kora ellenére is megtalálta olvasóközönségét.

Az igényes szerzők és az olvasók kapcsolatáról Király Farkas főszerkesztő-helyettes beszélt, elmondva, hogy a most kiosztandó irodalmi díjakat az olvasottság alapján ítélték oda az alkotóknak, Lackfi Jánosnak, Döme Barbarának és Korzenszky Richárdnak. A díjazottakat Szerdahelyi Csongor főszerkesztő, Király Farkas és Rónai Balázs Zoltán, a szépirodalmi rovat szerkesztője méltatták.

Korzenszky Richárd bencés szerzetes laudációjában Szerdahelyi Csongor arról beszélt, hogy a szerzetestanár nemcsak kiváló pedagógus volt, de remek tollú szerző is. „Írásai stílusérzékről tanúskodtak, tanúskodnak ma is.” A főszerkesztő felidézte, hogy egy évvel ezelőtt arra biztatta a bencés atyát, hétről hétre „adjon olvasóinknak szellemi-lelki táplálékot, ami a templomainkban elhangzó vasárnapi evangéliumhoz kapcsolódik, de úgy, hogy ne prédikáció, kioktatás, hanem emészthető, közérthető, a mindennapi embert foglalkoztató problémákra reflektáló legyen”.

A jegyzetek pedig minden héten megszületnek, az olvasók legnagyobb örömére. „Írásainak olvasottsága méltán rendkívül magas” – tette hozzá a főszerkesztő, aki gondolatait a bencés rend jelmondatára emlékeztetve zárta „Ora et labora! Imádkozzál és dolgozzál! Ez a bencések Szent Benedektől kapott jelmondata. Richárd atya tavaly novemberben töltötte be nyolcvanadik életévét, de az imádság mellett a munkabírása sem lankad. S ennek az Országút vándorai, olvasói is haszonélvezői.”

Király Farkas Döme Barbara munkásságát méltatva egyebek mellett az író „introspektív lírai novelláiról” beszélt, amely szövegek „azontúl, hogy betekintést engednek a szerző gondolatvilágába, minket, olvasókat is arra késztetnek, hogy magunkba nézzünk: Rendben van-e idebent minden? Tehetünk-e valamit a lelki békénkért? Na és a másokéért?”

Ugyanakkor arra is emlékeztetett a főszerkesztő-helyettes, hogy Döme Barbara sokoldalú szerző. „Novelláiban nemcsak a lélek legmélyebb bugyraiban lakozó érzések és érzelmek szinergiáit szövi textúrává, ugyanígy fölhasználja hol az abszurdumot, hol az emberi elme zavarodottsága okozta szituációkat, avagy esetenként a kettőt együtt.”

Aki ismeri Döme Barbara írásait – és az olvasottságot tükröző mutatók azt jelzik, nagyon sokan vannak ilyenek –, azok tudják, méltán kapja az írónő az Országút irodalmi díját – zárta laudációját Király Farkas. 

Rónai Balázs Zoltán, az Országút szépirodalmi szerkesztője Lackfi János költőnkhöz írt méltatást, ám mivel ő nem tudott eljönni az ünnepségre, a laudációt az Országút főszerkesztője olvasta fel.

Köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy Lackfi János költészetére a „sziporkázó nyelvi lelemény, a humor és keresetlen, lazának tűnő szlenges kortársiság” jellemző, ugyanakkor a költő majd minden műve „olyan, mint egy barokk rajz: nagyon pontos ábrázolás, amelyben minden úgy van, ahogy a valóságban”.  

Rónai Balázs Zoltán rámutatott, szakma és közönség egyaránt elismeri Lackfi János művészetét, „lám, nálunk is az ő művei lettek az elmúlt évben a legolvasottabb versek” – tette hozzá.

A műsor házigazdái Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek voltak, akik a helyszínen felolvastak a díjazott művekből.

A díjakat átadó Szerdahelyi Csongor a rendezvényen bemutatta a folyóirat második születésnapja alkalmából megjelent négyszáz oldalas antológiát, amelyben természetesen Lackfi János, Döme Barbara és Korzenszky Richárd korábbi írásai is szerepelnek.

A nyitóképen Döme Barbara és Entz Géza.

Fotók: Kultúra.hu/Beliczay László