Rihanna, Cher, Tina Turner, Edith Piaf, Marilyn Monroe és Maria Callas mellett Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza új kiállítása.

A Dívák & ikonok kiállítás részlete
A Dívák & ikonok kiállítás részlete

Világsztárok mellett a magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Magyarországra érkező nemzetközi utazó kiállítás egy-egy tematikus részébe, melynek építése már megkezdődött a Zene Háza időszaki kiállítóterében.

Tabudöntő tematika

A Dívák & ikonok kiállítás a Zene Háza időszaki terében, 800 négyzetméteren lesz látható. A V&A kurátora, Kate Bailey azt is vizsgálja, hogyan érvényesülnek a nők a férfiak által uralt zenei és filmes világban, hogyan használják hangjukat a modern előadóművészek a társadalmi és politikai változások érdekében, hogyan működnek a dívák a hírnév kultuszában, de rávilágít a személyes és a privát élet közötti küzdelmükre is. 

A világ legnagyobb iparművészeti és designmúzeuma, a londoni Victoria and Albert Museum (V&A) a brit fővárosban közel 300 ezer embert vonzó Dívák & ikonok kiállítása ugyanis a magyar zenetörténet nagyjainak élettörténetével is kiegészül.

A Magyar Zene Háza és a V&A közös kuratóriuma Rihanna, Björk, Whitney Houston, Tina Turner, Cher, Maria Callas, Edith Piaf, Ingrid Bergman, Billie Eilish és még sok más világsztár mellett – többek között - Blaha Lujza, Karády Katalin, Cserháti Zsuzsa, Marton Éva, Koncz Zsuzsa, Rúzsa Magdi, Zsédenyi Adrienn (Zséda), Péterfy Bori és Takács Dorina (Ꙣeva) történeteivel is kiegészítette a kiállítást.

Dívák&Ikonok_Björk_MZH_Nagy Gergő.jpg
Részlet a fantasztikus kiállításból

A dívák rendkívüli erejét, társadalmi szerepét és kreativitását bemutató nemzetközi tárlat az eredeti, londoni helyszínen 2024 áprilisában zár, így utazó kiállításként először Magyarországon lesz látható 2024 májusától.

A dívagalaxis sztárjai egykor és ma

A londoni kiállítás a maga nemében az első olyan tárlat, amely a 19. századtól napjainkig a hangjukat hallató ikonikus előadóművészek történetét mutatja be. Stílushűen kétfelvonásos: az első rész történelmi kontextusba helyezi a díva megteremtését, feltárja a színpad és a képernyő istennőit, akik létezésükkel formálták napjaink populáris kultúráját, míg a második felvonás a modern dívát, a dívagalaxis válogatott sztárjait ünnepli. Azokat a forradalmi előadókat, akik művészetükkel, hangjukkal és önazonosságukkal a társadalom változását, fejlődését szolgálják.

A kiállítás több száz tárgyat mutat be a V&A saját gyűjteményéből és a világ minden tájáról kölcsönzött darabokból, felölelve a design, a jelmezek, a divat, a fotográfia, a zene és a film területét.

A látogatók megismerhetik Ingrid Bergman történetét a Jeanne d’Arcról szóló filmben hordott ruháján keresztül csakúgy, mint Sarah Bernhardt, Josephine Baker, Edith Piaf, Marlene Dietrich és sok más előadóművész életének drámáját is.

Több jelmez első alkalommal látható, ilyen Maria Callas jelmeze a londoni Királyi Opera Norma című produkciójából (1952), Marilyn Monroe rojtos fekete ruhája, amelyet Sugar Kane Kowalczyk szerepében viselt a Van, aki forrón szereti című filmben (1959), de a sztárok divattervezője, Bob Mackie által tervezett meghatározó szettek is helyet kapnak a tárlatban. Így láthatóak lesznek Tina Turner, P!nk és Cher által viselt ruhák, de sokak mellett Billie Eilish, Rihanna, Adele, Björk és Whitney Houston is kölcsönzött fellépőruhát a kiállítás számára.

Magyar dívák

Marton Éva és Zsédenyi Adrienn (Zséda) személyesen vitték el a Városligetbe karrierjük emlékezetes jelmezeit és fellépőruháit, melyeket májusban a közönség is megtekinthet a Dívák & ikonok kiállításban.

Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes Verdi Don Carlos című operájában viselte Valois Erzsébet jelmezét, amelyet felajánlott a Zene Házának, emellett pályafutása teljes hangzóanyagát is átadta az intézmény Multimédiás Könyvtárának, így a felvételeket bárki ingyenesen meghallgathatja.

Marton Éva, Kossuth-díjas opera-énekesnő_Zsédenyi Adrienne_Zséda popénekesnő_ copyright_MAGYAR ZENE HAZA_Hajdu János_HJP_2645.jpg
Marton Éva és Zsédenyi Adrienn

„Az embernek megvan az életben a kijelölt helye, de az igazi feladat, hogy ezt meg is kell találni” – mondta Marton Éva. Hozzátette: „Pályám első szakaszán Tosca imájának gyönyörű kezdő sora volt meghatározó: »A művészetnek és a szerelemnek éltem.« Pályám zenitjén a győztesek ars poeticáját vallottam: »Ha nekem sikerült, nektek is sikerülhet.« Az utóbbi évtizedekben pedig gyakran idézem Kundry szavait a Parsifalból: »Csak szolgálni, szolgálni.« Azért tértem vissza hazámba, Magyarországra, mert úgy éreztem, át kell adnom mindazt, amit tudok.”

Zsédenyi Adrienn Zséda, többszörös Fonogram- és EMeRTon-díjas énekesnő Aréna-koncertjén viselt Réka Vágó cipője lesz látható a kiállításban. A társadalmi ügyekért aktívan kiálló művésznő a cipő átadásakor elmondta: „Számomra a díva szó jóval többet jelent a jól kimódolt, látványos megjelenésnél. Abban, hogy ma sokan dívaként gondolnak rám, annyi minden benne van. Az összes akarás, kitartás, társadalmi szerepvállalás, dalok tucatjai, gondolatok, amelyeket igyekeztem átadni a közönségnek, érzések, amelyeken együtt mentünk keresztül azokkal, akik több mint 25 éve követik a pályámat.”

A Dívák & ikonok kiállítás májusban nyílik a Magyar Zene Házában, jegyvásárlás itt lehetséges.

Fotók: Hajdu János és Nagy Gergő / Magyar Zene Háza