Az egyik legkiemelkedőbb jelentőségű kortárs művészeti esemény 2022-es, tizenötödik kiadást megformáló úgynevezett nemzetközi lumbung kezdőcsapatába nyolc másik szervezettel együtt hívták meg az OFF-Biennálét.

A 2022-es documenta megrendezésére felkért indonéz ruangrupa egy olyan művészeti kollektíva, amelynek működését a lumbung, egy erőforrás-megosztáson és közösségiségen alapuló koncepció határozza meg. Ezt a működési modellt a documenta keretében, más szervezetek bevonásával egy olyan nemzetközi lumbung-hálózattá szeretnék bővíteni, amely a 2022-es documentát követően is biztosítja különböző helyi és nemzetközi együttműködések fenntarthatóságát.

„Ez a meghívás nagyon sok magyar művész, szakember, diák, szervezet, galéria és támogató elkötelezett munkájának közös sikere; egy példátlan összefogásé, amely mindössze öt év alatt képes volt egy új, független, nemzetközileg is elismert művészeti platformot létrehozni Magyarországon. A documentás részvétel egyben egy lehetőség is arra, hogy ezt az együttműködést tovább bővítsük és szervezeti alapjait megerősítsük” – mondta el Somogyi Hajnalka, az OFF-Biennále vezetője.

Az OFF csapata
Fotó: Neogrády-Kiss Barnabás

Az OFF-Biennále Budapest Magyarország legnagyobb független, nemzetközi kortárs művészeti eseménye, amelyet 2015 tavaszán és 2017 őszén mutattak be egy maroknyi szakembert tömörítő egyesület szervezésében. A harmadik, idén tavaszra tervezett kiadást 2021 májusában rendezik meg. 

Nyitókép: Balázs Zsolt