Nagyívű dokumentumfilm készül Kurtág György világhírű magyar zeneszerzőről Nagy Dénes rendezésében, a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával.

Az NFI Filmszakmai Döntőbizottsága 290 millió forint támogatást szavazott meg a Kurtág címmel készülő dokumentumfilm gyártására.

„Az idén kilencvenhat éves Kurtág György napjaink legismertebb kortárs zeneszerzőinek, a világháború utáni avantgárd nemzedék kiváló képviselőinek egyike. 2015-ben költözött haza Franciaországból, azóta Budapesten él. Bár az időskorral járó fizikai korlátok egyre szűkebbre szabják mindennapjainak külső kereteit, belső szellemi élete továbbra is rendkívül gazdag

„A film különleges feladatának gondolom, hogy Kurtág messziről nézve sokszor bonyolult zenéjét közel hozza és megszerettesse a nézővel. Célunk, hogy emberi nézőpontból mutassuk meg az idős és őszinte embert, aki meri vállalni törékeny mivoltát a kamera előtt – ez a mély őszinteség adja a film gerincét. Egy ember, aki a zenében él, akit átragyog a zene szeretete. A film ugyanakkor arra is vállalkozik, hogy a film nyelvén közelítse meg Kurtág műveit, egyfajta vizualitást teremtsen a művek köré” – mondta Nagy Dénes, a Természetes fény Ezüst Medve-díjas rendezője, aki egyben a film forgatókönyvét is jegyzi.

Kurtág
életútja európai tájakon, életműve az európai zene- és kultúrtörténet több mint
ezer évén vezet keresztül. A gregoriántól a legfrissebb kortárs trendekig a
művészi zene valamennyi korszaka és stílusirányzata érdekli és hatással van rá,
de az európai és magyar irodalom, illetve képzőművészet is meghatározó
élményforrást jelent számára.

A dokumentumfilm Magyarország mellett a zeneszerző életének más fontos helyszínére is elviszi a nézőt, mint például a partiumi Lugosra, ahol született és Herkulesfürdőre, ahol gyerekkora egy részét töltötte.

A film a tervek szerint még Franciaországban, Svájcban, Hollandiában, Olaszországban és Izlandon is forog.

Kurtág György mellett olyan zenei nagyságok szólalnak majd meg a filmben többek között, mint Víkingur Ólafsson, Thomas Ades, Eötvös Péter, Rados Ferenc, Pierre-Laurent Aimard, Salvatore Sciarrino, Barbara Hannigan, Benjamin Appl vagy Heinz Holliger, akiknek megismerése Kurtág világának megértésén túl látleletet ad a klasszikus zenekultúra mai helyzetéről.

A film producere Ugrin Julianna, aki számos nagy sikerű alkotást jegyez (Szerelempatak, Könnyű leckék, Folyékony arany), és akit az Egy nő fogságban című filmért a legjobb dokumentumfilm díjára jelölt az Európai Filmakadémia. A készülő film operatőre Dobos Tamás, zenei szakmai tanácsadója Fazekas Gergely zenetörténész.

Fotó: Huszti István