A történelmi dokumentumfilm-sorozat a felvidéki Duna menti települések lakóinak elbeszélt és eljátszott történetein keresztül mesél a felvidéki magyarság 20. századi megpróbáltatásairól, leginkább a második világháborút követő csehországi deportálásokról, az úgynevezett lakosságcsere-egyezmény keretében történt kitelepítésekről és a szövetkezetesítésről is.

A több évadosra tervezett sorozat első évadának 24 része lesz, ebből eddig 12 készült el, ezek öt település – Csiliznyárad, Medve, Kolozsnéma, Kulcsod és Bős – lakóinak történetén keresztül engednek betekintést a felvidéki magyarság hányattatásaiba a 20. század 30-as éveitől az 50-es évekig.A teljes egészében felvidéki magyar gyártású sorozat témáját tekintve hiánypótlónak számít, a települések tervezett számának szempontjából pedig egyedülálló.

Kolozsnéma

A dokumentumfilm-sorozat a magyar állam támogatta Pro Media Alapítvány megrendelésére és az általuk működtetett Ma7 médiacsalád gondozásában készül.

 „A Ma7 médiacsalád is hiánypótló: amellett, hogy az írott sajtót szeretnénk megerősíteni, az audiovizuális tartalmakba is új színt akarunk hozni a Felvidéken, ahol sok a kibeszéletlen téma” – mondta Puskás Attila, a Pro Media Alapítvány ügyvezetője a bemutató után. Hozzátette: az élő történelem megörökítésére a huszonnegyedik órában zajlik, az alkotók gyakran versenyt futnak az idővel.

Az alkotók: Zalka Lóránt és Kósa Lőrinc.

„A sorozat készítésénél a hitelesség volt az elsődleges szempont. A filmmel szeretnék közelebb hozni a múltat a fiatalokhoz is, tekintve, hogy Szlovákiában a hivatalos tanrendben nincs szó a kitelepítésekről” – mondta Zalka Lóránt történész, a sorozat megálmodója, aki narrátorként maga is megjelenik a filmben.

Kósa Lőrinc, a sorozat operatőre elmondta: a forgatás közben döntöttek úgy, hogy a játékfilmes jeleneteket helyi emberekkel, amatőrökkel játszatják el, így a fiatalok saját nagy- és dédszüleik történetét mutathatták be.

A filmsorozat epizódjai a www.ma7.sk honlapon lesznek láthatók, az első részek már szombattól.

Fotók: Katona Tamás/ma7.sk