Hat évtizedes filmes pályafutására tekint vissza Made Up, But Still True (Kitalált, de mégis igaz) címmel novemberben megjelenő memoárjában Donald Sutherland.

Donald Sutherland AFP.jpg
Donald Sutherland kétszeres Golden Globe-díjas kanadai színész 2019-ben. Fotó: Manuel Romano / NurPhoto via AFP

A M*A*S*H, a Klute és a négy Oscarral elismert Átlagemberek sztárjának, akit sokan Az éhezők viadalából is ismernek, november 12-én, 89. születésnapján kerül boltokba a könyve – jelentette be szerdán a Crown kiadó. Sutherlandnek ez lesz az első írói munkája, amelyben a Kanadában született sztár őszintén és fanyar humorral emlékezik a szüleivel való kapcsolatára, súlyos gyermekkori betegségeire, pályája kezdeteire és filmjei kulisszatitkaira.

Sutherland a hetvenes évek új Hollywoodjának egyik meghatározó alakja volt, aki azóta is folyamatosan dolgozik. Pályafutása elismeréseként 2017-ben tiszteletbeli Oscar-díjat kapott, emellett elnyerte az Emmyt, és két Golden Globe-díja is van. Olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Nicolas Roeg (Ne nézz vissza!), Robert Redford (Átlagemberek) vagy Federico Fellini (Casanova). Számos népszerű filmben szerepelt, például a Kelly hőseiben, A piszkos tizenkettőben és Az éhezők viadalában.

Sutherland öt gyermeke közül néhányan szintén színészi pályára léptek; az Emmy- és Golden Globe-díjas Kiefer Sutherlandet jól ismeri a közönség egyebek mellett a 24 és A kijelölt túlélő című sorozatokból.