Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) csütörtöki ítélete megerősítette Olaszország jogát arra, hogy visszaszerezze az amerikai Getty Múzeum által megvásárolt, i. e. 4. századból származó görög bronzszobrot, amelyet az olasz hatóságok szerint illegálisan vittek ki az országból.

A Győzedelmes ifjúság a Getty Múzeumban 2011-ben. Fotó: Gabriel Bouys / AFP
A Győzedelmes ifjúság a Getty Múzeumban 2011-ben. Fotó: Gabriel Bouys / AFP

A Los Angeles-i múzeumban Victorious Youth (Győzedelmes ifjúság) néven nyilvántartott, de a Getty-bronzként vagy a Fanói atlétaként (Atleta di Fano) is emlegetett műkincsre olasz halászok bukkantak az Adriai-tengeren 1964-ben Fano városánál. Az életnagyságú szobor meztelenül ábrázol egy olajágkoszorúval megkoronázott fiatal atlétát. A műtárgyról úgy vélik, hogy a Kr. e. 4. században élt Lüszipposz görög szobrász alkotása. A szobrot, amely többször is gazdát cserélt, a Getty Múzeum vásárolta meg 1977-ben, mielőtt az olasz állam élni tudott volna elővásárlási jogával.

Az olasz hatóságok több eredménytelen kísérletet tettek a szobor visszaszerzésére, többek között az Interpolon keresztül. A többéves jogi csatározás után 2018-ban az olasz legfelsőbb bíróság elrendelte, hogy a szobrot le kell foglalni az amerikai múzeumtól, és vissza kell hozni Olaszországba. Az olasz állam azzal érvelt a perben, hogy a szobrot Olaszország felségvizein találták, és bár felfedezése óta többször gazdát cserélt, illegálisan, exportengedély nélkül vitték ki Olaszországból. A Getty Alapítvány válaszul azt állította, hogy a szobrot nem Olaszországban készítették, és több mint kétezer évvel elkészülte után találták meg az Adriai-tenger nemzetközi vizein, ezért Olaszország nem jogosult arra, hogy visszakérje a műalkotást.

A Getty Alapítvány végül az EJEB-hez fordult, többek között azzal érvelve, hogy Olaszország lefoglalási végzése sérti a tulajdonához való jogot. A strasbourgi bíróság azonban Olaszország javára döntött, és határozottan megerősítette jogát kulturális örökségének védelmére, különösen a jogellenes kivitellel szemben.

A bíróság továbbá úgy ítélte meg, hogy a Getty Alapítvány „gondatlanságból vagy rosszhiszeműen vásárolta meg a szobrot annak ellenére, hogy tisztában volt az olasz állam követeléseivel és a szobor visszaszerzésére irányuló erőfeszítéseivel”. Az EJEB szerint „az elkobzást elrendelő olasz határozat arányos volt azzal a célkitűzéssel, hogy biztosítsa a nemzeti kulturális örökség részét képező tárgy visszaszolgáltatását”.

A John Paul Getty olajmilliárdos által alapított Getty Múzeum mögött a világ leggazdagabb művészeti alapítványa áll.