A nyár első napján újra megnyitja kapuit a Dreher Sörmúzeum, az ország egyik legjelentősebb söripari szakgyűjteménye. Az indulásra már a kiállítás ikonikus darabjai is felkészültek, és titokban mozgolódva várják a látogatókat, akik addig is virtuálisan betekinthetnek a kulisszák mögé.

„Talán most van a leginkább szükségünk kulturális élményekre, amelyek segítenek inspirálódni, feltöltődni és további ismereteket szerezni. A kultúra összeköti az embereket, közösségeket épít, és azon dolgozunk, hogy a Dreher Múzeummal ehhez mi is méltóképpen tudjunk hozzájárulni – legyen szó akár online térről vagy személyes múzeumi látogatásról” – mondta Szabó Ibolya, a Dreher Sörgyárak kommunikációs vezetője.

A múzeum weboldalán játékos gifek és stop motion videók hirdetik, hogy már a műtárgyak is várják az újraindulást és a látogatókat. A zárt ajtók mögött táncot járnak a szerszámok, a malátagyár tűzharangja megkondul, a sörmester cipője izgatottan dobol, és persze a sört is csapra verik, hogy teli korsók fogadják a hamarosan érkező látogatókat.

A múzeum 2000-ben épült, állandó kiállításának anyagát – közel 2000 tárgyat, fotót, dokumentációt – is digitalizálták. Ezek a relikviák online kiállítás formájában is megtekinthetők, ahol a fotók mellett részletes leírás olvasható a tárgyakról. Jelenleg 352 tárgy érhető el a MúzeumDigitár oldalán, de jelenleg is zajlik a fotók feldolgozása, revíziója, a digitális kiállítás bővítése. A tárgyakon túl kiállítási archívum (az 1955-ös, 1957-es, 1965-ös és az 1997-es kiállításokról), valamint különböző tárgyválogatások is hamarosan elérhetők lesznek.

A Dreher Sörmúzeumot tavaly újították fel, alapításának negyvenedik évfordulója alkalmából. Az ország egyik legkülönlegesebb szakgyűjteménye a magyar sörgyártás történetének értékes relikviáit mutatja be digitális és interaktív tartalmakkal kiegészítve.

Nyitókép: szallas.hu